Steun voor kleurwijziging Leeuwarder NS-station: van modern wit naar een historische zandsteenkleur

Het werk aan de Leeuwarder perronoverkappingen is deze week een nieuwe fase ingegaan. Zoveel mogelijk keren de historische kleuren terug. Dit geldt ook voor het stationsgebouw zelf dat nu wit is. Foto: Niels Westra

Terugkeer van historische kleuren op het Leeuwarder NS-station kan rekenen op steun van de gemeente. Eigenaar NS wacht met een definitief besluit.
Lees meer over
Leeuwarden

De overkappingen van het station worden momenteel ingrijpend gerestaureerd en hersteld. Ook de buitenzijde krijgt een opknapbeurt. Hiervoor nam kleuronderzoeker Lut Gielen oude verflagen onder de loep op zoek naar de kleuren die in de negentiende eeuw zijn gebruikt. Op basis hiervan werd in juni een proefvlak beschilderd op de zijwand van de Stationskapper. Het moderne wit maakte hier plaats voor historische zandsteenkleuren.

Dinsdag vond overleg plaats tussen de gemeente, Movares en Spoorbouwmeester, waarin de NS en Prorail zijn vertegenwoordigd. Hier klonk veel steun voor herstel van de historische kleuren, zegt monumentenambtenaar Leo van der Laan van de gemeente. ,,Wel willen we nog een advies van Hûs en Hiem.’’ Dit is verplicht bij rijksmonumenten.

,,Er loopt nog onderzoek. Zolang dit nog niet is afgerond, is de kleur ook nog niet definitief’’, laat Anita Boonstra van NS weten. Gielen verricht de komende maanden nog onderzoek naar de originele groene kleur op de losgemaakte stukken van de overkapping. Afgelopen weekeinde is hiervan weer een fors stuk losgemaakt en tijdelijk weggehaald voor herstel.

Nieuws

Meest gelezen