Stelen bronzen stabijbeeld uit Rengerspark in Leeuwarden 'een hondsbrutale diefstal'

FOTO LC

,,Een hondsbrutale diefstal.’’ Zo noemde advocaat Marjo Buitenhuis het omzagen en ontvreemden van het bronzen beeld van een stabij uit het Rengerspark in Leeuwarden door haar cliënt, een 39-jarige inwoner van de Friese hoofdstad.
Lees meer over
Leeuwarden

De brutale diefstal, in de nacht van 19 november verdween het beeld, zorgde voor veel verontwaardiging. De Leeuwarder had twee pootjes van de stabij doorgezaagd, het kunstwerk van zijn sokkel gewrikt en de hond op een bagagedrager in een Bigshopper vervoerd. Vervolgens had hij het beeld in stukken geflext en de verschillende delen voor 200 euro aan drie ijzerhandelaren verpatst.

Hij had de hond al eens zien staan, zei hij tegen rechter Marja Noorman, bij de ingang van het Rengerspark, samen met het beeld van een wetterhoun. Beide bronzen kunstwerken waren in 1987 een geschenk van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen voor de gemeente Leeuwarden, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de vereniging.

Drugs

De politie kwam de Leeuwarder al snel op het spoor. Een vrouw had de politie gebeld en gezegd dat twee mannen met het beeld bij haar aan de deur waren geweest. Dat klopte niet volgens de verdachte, hij zei dat hij het beeld alleen had gestolen. Daar ging de rechter ook vanuit.

Achteraf vond hij het ‘ontzettend zonde’, dat hij het beeld had gestolen en onherstelbaar had vernield. ,,Het is zo’n mooi beeld’’, zei de verdachte. Van de opbrengst had hij drugs gekocht. Officier van justitie Moniek Mulder nam dezelfde woorden in de mond als de advocate, ook zij noemde de diefstal “hondsbrutaal”. De officier laakte de laconieke houding van de verdachte. Toen iemand had gezegd dat het beeld was vermist, had hij geantwoord dat de hond het wellicht niet naar zijn zin had en ‘misschien wel blokje om’ was. ,,Dit beeld heeft waarde voor de maatschappij, dit was een zeer geliefd object’’, bitste de officier de verdachte toe.

Cel

Mulder eiste 16 weken cel waarvan zes voorwaardelijk. Rechter Marja Noorman legde een lagere straf op, zij maakte er zes weken zitten van, plus zes weken voorwaardelijk, proeftijd drie jaar. Hoewel de Leeuwarder ooit te boek stond als veelpleger, leek het de laatste tijd goed met hem te gaan. “En we willen dat het beter met u gaat”, merkte de rechter op. Zij plaatste de man onder toezicht van de reclassering. Hij krijgt hulp bij het oplossen van zijn schulden, hij krijgt een behandeling en hij moet meewerken aan middelencontrole.

Als hij vrij komt, komt hij in een begeleid wonen-project. Ook de rechter had geen goed woord over voor de diefstal: ,,Het is ontzettend asociaal van u geweest en heel kortzichtig, dat u een prachtig beeld voor een paar tientjes kapotmaakt en er drugs voor koopt. Daar zijn veel mensen van geschrokken.’’

De rechter verklaarde een schadeclaim van de gemeente Leeuwarden, een bedrag 10.700 euro, een schatting van de kosten van een nieuw beeld, niet-ontvankelijk. Daarmee was de kous nog niet af voor de verdachte. ,,Het kan zijn dat de gemeente u daar in de toekomst nog op gaat aanspreken’’, waarschuwde Noorman.

Nieuws

menu