Stadshotel in lege grachtenpanden Leeuwarden

Drie leegstaande, monumentale panden aan het Naauw in Leeuwarden worden verbouwd tot stadshotel, dat Dumoree gaat heten. Als alles meezit, opent het in 2023.

De plannen werden woensdagavond aan een groep omwonenden en winkeliers gepresenteerd, die over het plan zelf goed te spreken zijn, maar aandrongen op zo weinig mogelijk overlast tijdens de bouw aan het toch al smalle grachtje. De verbouwing gaat ten minste negen maanden duren. De omwonenden vroegen ook om het aanzicht van de panden nu al wat netter te maken, wat volgende week gaat gebeuren.

Aan de hand van voorlopige schetsen liet architect Siebe van Seijen van Adema Architecten uit Dokkum zien hoe de panden (nummers 4, 6 en 8) er als hotel uit zullen gaan zien. Aan de buitenkant verandert er niet veel, de gevels worden in oude staat hersteld. De naam van het hotel is ontleend aan het kappersbedrijf Dumorée, dat meer dan een eeuw in het rechterpand heeft gezeten.

Verbouwingsplan ‘hele puzzel’

Op de begane grond komen de receptie en een restaurant voor ontbijt en lunches, op de verdiepingen daarboven in totaal achttien hotelkamers. Omdat het drie panden zijn, met verschillende vloerhoogtes, was dat ,,een hele puzzel’’, vertelde Albert Adema van Bouwbedrijf De Vries en AA Vastgoed, een van de plannenmakers. ,,Er is weinig standaard, er zijn weinig rechte hoeken, er is weinig gelijkvloers.’’

Daarnaast zijn er allerlei monumentale elementen, zoals een grote trap, waar rekening mee gehouden moet worden. Bij een buurpand, waar studenten wonen, wordt een dakkapel aangepast. De presentatie van woensdag was een vroege kennismaking: de procedure met vergunningsaanvraag, inspraak enzovoort wordt na de zomer ingezet.

Jonge reizigers en rustzoekers

Dumorée wil zich richten op bemiddelde reizigers en rustzoekers die relatief jong zijn (vanaf een jaar of 35). Om hen ter wille te zijn als ze met de auto komen, zijn er achttien parkeerplaatsen gekocht aan de Blokhuissteeg, een paar minuten lopen verderop.

De laatste jaren zijn meer markante panden in het Leeuwarder centrum tot hotel omgebouwd, zoals het postkantoor aan de Tweebaksmarkt (Post Plaza), een voormalige bakkerij verderop aan dezelfde straat (WKNDS) en de voormalige discotheek Fire aan de Nieuwestad (Het Catshuis).

De plannenmakers voor Dumorée zaten ook achter de grote verbouwing van voormalige panden van het Fries Museum tot appartementen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden