Stad offert geen weiland voor Deltaplan

Mocht Leeuwarden tieduizend extra huizen moetenbouwen ter bestrijding van het landelijk woningtekort, dan gebeurt dit binnenstedelijk: het kost geen extra weiland.

Het Deltaplan leidt niet tot nog meer uitbreidingswijken in weilanden, zoals Techum.

Het Deltaplan leidt niet tot nog meer uitbreidingswijken in weilanden, zoals Techum. Foto LC/Arodi Buitenwerf

Dit beloofden wethouders Friso Douwstra (CDA) en Hein de Haan (PvdA) maandag. Op verzoek van GBL hielden zij een informatiesessie over het Deltaplan voor het Noorden. Dit behelst een Haags voorstel om Noord-Nederland en Flevoland samen 220.000 extra huizen te laten bouwen in samenhang met de aanleg van de Lelylijn (Amsterdam-Leeuwarden/Groningen).

De komende jaren bouwt Leeuwarden sowieso ijverig. ,,Tot 2050 heeft onze gemeente nog zo’n tienduizend huizen nodig’’, zei De Haan. De grootste bouwaantallen zitten in Middelsee (3200 woningen) en het Spoordokgebied (3000) bij de Snekertrekweg.

Wanneer het Deltaplan doorgaat, kan Leeuwarden nog eens 10.000 huizen bouwen. ,,Dan kan door te verdichten en te versnellen’’, zegt De Haan. De extra huizenbouw concentreert zich bij De Werp, in Middelsee, het Spoordokgebied en de omgeving van de NDC Mediacampus, waar deze krant wordt gedrukt.

Spoor ondergronds

Leeuwarden kan dit alleen waarmaken als Den Haag helpt om het spoor deels of geheel ondergronds te brengen: zo ontstaat meer bouwruimte. ,,Gebeurt dit niet, dan zouden we nieuw Fries landschap moeten opofferen.’’ Dit laatste willen beide wethouders niet.

Dokkum of Harlingen ‘leegzuigen’ is ook niet de bedoeling, volgens De Haan. Herverdeling van de bouwcijfers met andere gemeenten ziet hij ook als een optie. Douwstra benadrukte hoe belangrijk het is om extra mensen deze kant op te halen tegen de vergrijzing. ,,Doen we niks, dan zal onze arbeidspopulatie met 14 procent krimpen in de komende vijftien jaar.’’

Verschillende politieke partijen uitten hun ergernis, omdat de wethouders hun Deltaplanvoorstel zonder inspraak van de gemeenteraad naar buiten hebben gebracht. Beide bestuurders beloofden dat er ,,geen huis gebouwd wordt zonder dat de raad hier toestemming voor geeft.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Lelylijn