Johannes Kooistra (75) maakt een sneeuwvrij ommetje dankzij de buurt

Frootje en Johannes Kooistra kunnen nu toch weer naar buiten.

Frootje en Johannes Kooistra kunnen nu toch weer naar buiten. FOTO NIELS WESTRA

Met vereende krachten maakten buurtgenoten van Liwwadder Johannes Kooistra zijn dagelijkse ommetje sneeuwvrij, zodat hij weer naar buiten kon.
Lees meer over
Leeuwarden

Iedere dag gaat Johannes Kooistra, bijna 76, met zijn wandelstok een blokje om. Vanuit zijn huis in de Carel van Manderstraat in Huizum, via de Matthias van Pellicomstraat, de Sint Jansstraat en de Gymnasiumstraat weer terug, een ommetje van 400 meter.

Ritsko van Vliet, bewoner van de Gymnasiumstraat, ziet hem zo regelmatig voorbij komen. ,,Maar na de sneeuwval miste ik hem een paar dagen.’’ Van Vliet informeerde bij zijn vrouw Frootje (71) en hoorde dat Kooistra niet meer durfde vanwege de vele sneeuw op de trottoirs. ,,Erg sneu, daar ging zijn enige dagelijkse uitje’’, vond Van Vliet.

Een smal pad van twee tegels

De achterbuurman besloot daarop zijn buurt te mobiliseren om de stoepen deels schoon te vegen: een smal pad van twee tegels. Dat was nog wel even onderhandelen hier en daar. ,,Ik kreeg alle jonge moeders uit de buurt over me heen, die klaagden dat zij dan niet meer met hun kinderen konden sleeën.’’

Gelukkig bleken delen van het traject door de wind al sneeuwvrij, dus iedereen tevreden. ,,Uiteindelijk kreeg ik ze allemaal mee. Ik heb zelf nog een paar doorsteken gemaakt zodat hij makkelijk de stoep af kon om de overkant te bereiken.’’

Tot slot plaatste Van Vliet een bord met de tekst ‘Johannespad 4x links’ dat Kooistra woensdag mocht onthullen.

De gepensioneerde fabrieksarbeider, die sinds een paar jaar een broze gezondheid heeft, vindt het prachtig dat zijn buurtgenoten dit voor hem gedaan hebben. Via Van Vliet bedankte hij alle sneeuwschuivers.

'De hele dag binnen zitten is ook niks'

Zeker op zo’n zonovergoten dag als deze donderdag is het heerlijk om samen met zijn vrouw een stukje te lopen. ,,De hele dag binnen zitten is ook niks.’’ Er zijn ook wel eens dagen, vertelt hij, dat hij twee ommetjes maakt. ,,Bijvoorbeeld bij het station langs, dan met de lift naar beneden en via de Hollanderdijk weer terug.’’ Vandaag houdt hij het bij één.

Oproep

Van Vliet plaatste ook op Facebook een oproep aan zijn stadgenoten om de stoep schoon te maken voor slechtlopende ouderen. ,,Ik kreeg onvoorstelbaar veel positieve reacties, wel duizend.’’

Sinds 2007 zijn Nederlanders overigens niet meer verplicht om hun eigen stoep schoon te vegen als er sneeuw is gevallen. Veel mensen doen dit wel, omdat een sneeuwvrije stoep veiliger zou zijn. Toch is dat niet altijd zo, bijvoorbeeld als de onderste sneeuwlaag al bevroren is en niet goed weg te halen is met een sneeuwschuiver. Strooizout is dan effectiever maar ook milieuonvriendelijk.