Slechte gewoontes? Leer ze af in de Vitaliteitsfabriek in Leeuwarden: 'Doen onszelf dingen aan waar we later last van krijgen'

Beter leren slapen met een robot, slechte gewoontes aanpakken met virtual reality en je brein trainen. Dat kan sinds kort in de Vitaliteitsfabriek in Leeuwarden die donderdag werd geopend door schaatsster Irene Schouten. Vergroot je veerkracht, dan hoef je niet naar de psycholoog, is het idee.

Irene Schouten (links op podium) brengt het publiek op het Zaailand in beweging voor de opening van de Vitaliteitsfabriek.

Irene Schouten (links op podium) brengt het publiek op het Zaailand in beweging voor de opening van de Vitaliteitsfabriek. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Lees meer over
Leeuwarden

Een op de vier mensen heeft het afgelopen jaar psychische problemen gehad. Dat aantal neemt toe, maar het is lastig om snel de juiste hulp te krijgen. De wachtlijsten zijn lang, dus ga je zitten wachten en worden de vaak aanwezige slechte gewoontes alleen maar sterker. Intussen stevenen we af op een enorm zorginfarct: oplopende wachtlijsten, stijgende zorgkosten en een torenhoge werkdruk.