Sipke Jan Bousema en groep ouders onthullen enorme Friese regenboogvlag: de vlag reikt vanaf het dak van de Elfstedenhal tot aan de grond

Bij de Elfstedenhal in Leeuwarden heeft presentator Sipke Jan Bousema donderdag 7 oktober samen met een groep ouders een enorme Friese regenboogvlag uitgerold. FOTO ANTON KAPPERS

Bij de Elfstedenhal in Leeuwarden heeft presentator Sipke Jan Bousema donderdag samen met een groep ouders een enorme Friese regenboogvlag uitgerold.
Lees meer over
Leeuwarden

De vlag reikt vanaf het dak van de schaatshal helemaal tot aan de grond. De normaal gesproken blauwe banen van de Friese vlag zijn op de speciale vlag vervangen door de regenboogkleuren. Met deze actie vraagt Bousema, opgegroeid in Damwâld, aandacht voor Coming Out Day en wil hij de seksuele diversiteit in de provincie vieren.

Bousema zorgde er in het voorjaar van 2020 mede voor dat voortaan ook bij de Provinciale Staten van de provincie Fryslân op lhbti-feestdagen de regenboogvlag wordt gehesen. Friesland was de laatste provincie van Nederland waar dit nog niet gebeurde. Bousema hield in het programma First Dates een emotioneel betoog over hoe dit hem en veel andere gays kwetste.

Hij werd na de aandacht voor deze zaak benaderd door veel Friese ouders van gays die hem steunden. Hieruit ontstond het initiatief Regenboogvlaggen voor Fryslân, een actie om in de week van Coming Out Day zo veel mogelijk lhbti-vlaggen te laten wapperen in de provincie. Inmiddels hebben bijna 1100 mensen, organisaties, verenigingen en bedrijven kenbaar gemaakt hieraan mee te doen.

Niet alleen Friezen steunden het initiatief, maar ook mensen en organisaties buiten de provincie. Bousema heeft daarom ook de website Regenboogvlaggenvoornederland.nl in het leven geroepen. Coming Out Day is in Nederland jaarlijks op 11 oktober. Behalve bij de provinciehuizen wappert de regenboogvlag dan ook bij enkele ministeries en gemeenten.

Nieuws

Meest gelezen