Scooter rijdt 'met een bloedgang' fietser aan in Leeuwarden: eis 120 uur werkstraf en 1,5 jaar rijontzegging

FOTO CAMJO MEDIA/ROBERT JAN BOONSTRA

Na een wilde achtervolging door een drukke Leeuwarder binnenstad knalde een 19-jarige scooterrijder uit Leeuwarden in mei 2019 in de Korfmakersstraat volgens een getuige „met een bloedgang” op een nietsvermoedende fietser.
Lees meer over
Leeuwarden

Donderdag zat de bestuurder van de scooter met de tranen in de ogen voor de meervoudige kamer van de Leeuwarder rechtbank. Zelf noemde hij het „een domme actie”, dat hij, nadat hij in de Vogelbuurt in Leeuwarden-West een stopteken had gekregen van een motoragent, er als een speer vandoor was gegaan. Wat volgde was een achtervolging met hoge snelheden door de smalle straatjes van het centrum – het was een drukke zaterdagmiddag. De achtervolging eindigde abrupt toen de scooter op de Korfmakersstraat een oudere fietser aanreed.

Hij had nog geprobeerd de fietser te ontwijken, zei de verdachte, maar zijn snelheid was te hoog. De scooter raakte het voorwiel van de fiets, de fietser had niet eens door wat hem overkwam. Het ging allemaal zo snel dat de echtgenote van het slachtoffer eerst niet eens in de gaten had dat haar man was aangereden. De echtgenote las zelf op de zitting een verklaring voor, haar man wil niet weten door wie hij is aangereden.

Slachtoffer is bang en veel alerter in het verkeer

Het slachtoffer is nog steeds niet volledig hersteld. Hij liep een gebroken heup op en een gebroken middenhandsbeentje. Hij is bang geworden en is veel alerter in het verkeer. De verdachte raakte ook gewond.

Hij zei dat hij was geschrokken van de motoragent. Hij ging er vandoor omdat hij bang was dat zijn scooter in beslag zou worden genomen. Hij was zichtbaar aangedaan toen de echtgenote van het slachtoffer haar verklaring voorlas.

Op de vraag van een van de rechters of hij contact heeft opgenomen met het slachtoffer antwoordde hij „Dat heb ik nooit gedurfd”. Officier van justitie Roelof de Graaf gaf een zware kwalificatie aan het rijgedrag van de scooterrijder. De officier vond dat de verdachte „zeer onvoorzichtig en onoplettend” had gereden. „Dit rijgedrag is ontoelaatbaar”, aldus De Graaf. Hij eiste een werkstraf van 120 uur plus 120 uur voorwaardelijk en een rijontzegging van anderhalf jaar.

Uitspraak: 4 maart.

Nieuws

menu