Schoolplatenverkoop stilgelegd na verkeersinfarct in Deinum

Schoolplatenmuseum Deinum in het eerste uur van de grote loodsverkoop. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De verkoop van zo’n 700 schoolplaten in Deinum is zaterdag na ruim een uur stilgelegd op last van burgemeester Marga Waanders. Een enorme toeloop zorgde voor een verkeersinfarct.
Lees meer over
Leeuwarden

De gemeente en de politie waren verrast door de plotselinge drukte, veroorzaakt door de nodige media-aandacht voor de schoolplatenverkoop. Volgens eigenaar Piet Heeringa stonden er tegen het middaguur vierhonderd mensen voor de deur. Boeren in de omgeving sloten hun erf al af tegen wildparkeerders.

In overleg met de politie en de burgemeester, die op afstand werd geraadpleegd, is de verkoop afgeblazen. ,,De mensen hadden anders drie, vier uur in de rij moeten wachten, dat was onder deze omstandigheden geen doen”, zegt Heeringa.

Geen boetes

In het museum, een oude stal, waren volgens de coronaregels maximaal dertig mensen toegestaan. Met corona had de bemoeienis van de politie niks te maken, zegt Heeringa. ,,Dat dacht ik even, maar het ging om het verkeer. Er waren veel te veel auto’s. De politie zou anders alle automobilisten een bekeuring geven.”

Volgens Waanders speelde corona wel degelijk een belangrijke rol. ,,In coronatijd moet je dit soort drukte voorkomen. Musea moeten werken met tijdsloten en reserveringen. Maar we hebben geen boetes uitgedeeld. Het belangrijkste was dat de mensenmassa weer zou vertrekken, even ons gezond verstand gebruiken.”

Lees ook PREMIUM | Van vuurtoren tot lieflijk ijstafereel: Schoolplatenmuseum Deinum verkoopt 800 schoolplaten

Naar huis gestuurd

Heeringa heeft de wachtenden terug naar huis gestuurd. ,,Ze hadden er begrip voor.” Alleen kandidaat-kopers die van ver kwamen, zoals uit Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, mochten nog wel naar binnen. ,,Een man of dertig, veertig. Tot vijf uur is het zo nog gewoon doorgegaan, er kwamen toch weer wat andere mensen terug.”

In totaal heeft Heeringa ongeveer de helft van zijn dubbele schoolplaten verkocht. De andere platen hoopt hij komende maand te verkopen. Op afspraak kan iedereen die zaterdag teleurgesteld moest worden alsnog langskomen. Van de opbrengst overweegt hij zijn museum te vernieuwen. ,,Ik denk er aan een afdeling erbij te maken voor mijn exclusieve, heel oude schoolplaten.”

Nieuws

menu