Schipper drinkt vier liter bier: boete en voorwaardelijke vaarontzegging

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een Leeuwarder (60) had veel te veel gedronken toen hij op 13 september vorig jaar met zijn snelle motorboot door de Wide Greuns bij zijn woonplaats voer.

Woensdag veroordeelde politierechter Klaas Bunk de schipper wegens varen onder invloed tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijk vaarverbod van een half jaar.

,,Ik hoefde nog maar 1000 meter te varen”, zei de Leeuwarder bedrukt. Hij vestigde de aandacht van de politie op zich doordat hij te hard en zonder verlichting voer. Hij was aan het eind van de middag gaan varen. Hij had zelf bier meegenomen en bij een vriend ook nog wat gedronken.

Vier liter bier

Hij schatte dat hij die dag zeven halve liters en een blikje Italiaans bier had genuttigd. Bij elkaar opgeteld was dat zo’n vier liter bier, concludeerde de rechter. Op de vraag of hij een drankprobleem heeft, antwoordde de verdachte ontkennend. Per week dronk hij volgens zijn zeggen niet meer dan ,,een kistje bier”. ,,Dat is toch hartstikke veel?”, reageerde Bunk verbaasd.

Uit de alcoholtest bleek dat de Leeuwarder bijna drie keer meer op had dan wettelijk is toegestaan. Normaal staat op zulke promillages een boete van 1000 euro. De rechter hield er rekening mee dat de man al jaren een WAO-uitkering heeft. De boete van 750 euro mag hij in zes termijnen betalen. Op de voorwaardelijke vaarontzegging staat een proeftijd van twee jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank