Samen muziek maken in Wijkorkest Camminghaburen-Heechterp-Schieringen

Guus Pieksma en Annewiep Bloem. (eigen foto)

Guus Pieksma en Annewiep Bloem van Mear mei muzyk horen heel vaak dat ,,samen muziek maken gelukkig maakt”. Het tweetal is dagelijks bezig om mensen die nog nooit muziek hebben gemaakt een instrument te leren bespelen. In maart beginnen ze een wijkorkest met wijkbewoners van Camminghaburen en Heechterp-Schieringen.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Iedereen kan muziek maken”, zegt Guus. ,,We merken dat er veel mensen zijn die een stille wens hebben om nog eens muziek te leren maken. Ze durven de stap naar ons te zetten omdat we echt bij nul beginnen. En dan kijken we waar we met z’n allen kunnen komen. Dat is best ver blijkt in de praktijk”. Annewiep vult aan: ,,Het is geweldig om te zien hoeveel plezier de muzikanten hebben en hoe ze elke repetitie groeien. Ze staan versteld van zichzelf. We zien ook dat de muzikanten elkaar opzoeken om te oefenen, en er ontstaan vriendschappen.”

Muziek verbindt

De ervaring dat samen muziek maken verbindt en gelukkig maakt, bracht Guus en Annewiep op het idee voor een wijkorkest. Een orkest voor wijkbewoners waaraan iedereen kan meedoen en waar alle soorten instrumenten welkom zijn. Dit concept dienden ze in bij ‘Over de Drempel’, de aanpak van de gemeente Leeuwarden om door middel van cultuur eenzaamheid tegen te gaan. Het concept werd uitgekozen om uit te voeren.

Start

Donderdagmiddag 10 maart is de eerste repetitie van Wijkorkest Camminghaburen-Heechterp-Schieringen in MFC Camminghastins. Volwassenen zonder en met muzikale ervaring kunnen meedoen. Voor instrumenten wordt gezorgd en een eigen instrument meenemen mag ook. In tien repetities leren de nieuwe muzikanten een instrument bespelen en samen muziek maken.

Guus doet de muzikale leiding van het wijkorkest en maakt tevens de muziek. Hij vertelt enthousiast: ,,Het leuke is dat je al met een paar noten samen liedjes kunt spelen. De muzikanten mogen ook zelf aangeven wat ze graag willen spelen. Ik maak het dan zo dat iedereen mee kan spelen. Zo bouwen we een programma op voor het concert, want dat komt er natuurlijk. Daar maken we er een mooi buitenevenement in de wijk van en kan iedereen komen luisteren. Wat ons betreft stopt het daarna niet, maar wordt het wijkorkest een vaste waarde en speelt bijvoorbeeld bij feestelijke momenten.”

Uitproberen?

Vanaf 24 februari trekken Guus en Annewiep de wijk in met hun pop-up orkest. Annewiep: ,,We maken graag kennis met de wijkbewoners. We nemen alles mee: trompetten, trombones, saxofoons, keyboard, fluit, gitaren, slagwerk. De mensen mogen de instrumenten naar hartenlust uitproberen en hopelijk gaan meedoen in het wijkorkest.”

Het stellen van vragen of aanmelden kan via e-mail: wijkorkest@gmail.com of telefonisch: 06-11641742

Nieuws

menu