Ruim tweeduizend demonstranten maken statement tijdens rustig verlopen Black Lives Matter-manifestatie

FOTO

FOTO PRONEWS

Ruim tweeduizend mensen zijn zaterdag aan het einde van de dag naar ‘De Bult’ aan de Rengerslaan gekomen. De manifestatie verliep rustig, ook al dreigde de bijeenkomst verstoord te worden.
Lees meer over
Leeuwarden

In navolging van steden als Amsterdam, Groningen en Rotterdam was Leeuwarden zaterdag het toneel van een ‘black lives matter’ manifestatie. ‘Black live!’ Klonk het tientallen keren vanaf het podium waarna het publiek antwoordde: ‘Matters!’ Hetzelfde gold voor: ‘no justice’ waarna ‘no peace’ werd terug geschreeuwd.

‘Als ik president ben, is iedereen gelijk’ schreef de tienjarige Hidde van der Pol op een groot bord. Hidde, die voor het eerst kwam demonstreren, had een simpele reden om te komen. ,,Ik vind het niet eerlijk dat sommige mensen anders behandeld worden.”

De locatie van De Bult was gekozen omdat dat de enige plek in de buurt van het centrum is waar tweeduizend mensen bij elkaar zouden kunnen komen met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Die anderhalve meter werd goed nageleefd. Toen er aan het einde van de manifestatie een rapper het podium betrad, trok het publiek naar voren. Waarna de organisatie ingreep en het optreden stil legde totdat de anderhalve meter weer in acht werd genomen.

Op het podium spraken meer dan vijftien mensen het publiek toe, in de manifestatie die tot na achten duurde. Onder hen Jerry Afriyie, bekend van Kick Out Zwarte Piet. Hij richtte zich tot burgemeester Sybrand Buma. ,,Sybrand Buma geeft geen moer om zwarte levens. Want hij heeft tegen ons gezegd dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet af gaat schaffen.”

Burgemeester Buma laat in een reactie weten nooit gezegd te hebben dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet gaat afschaffen. ,,Dat is onwaar”, laat Buma via een woordvoerder weten. Dat Buma niets om ‘zwarte levens zou geven’, zoals Afriyie riep, laat Buma voor ‘rekening van Afriyie.’

Een andere reden waarom er voor De Bult werd gekozen, is dat die goed afsluitbaar is. De Bult was slechts via twee kanten te bereiken. Vooraf waren er geruchten dat tegenstanders de manifestatie wilden verstoren. Aan de overkant van de Dokkumer Ee, verzamelden zich inderdaad een dertigtal mensen. ,,Daaronder mensen die bekend zijn als leden van de harde kern van Cambuur”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester Buma stelde een noodverordening in om te voorkomen dat de groep de bijeenkomst zou verstoren. Op het moment dat de groep zich richting De Bult begaf, werden de Eebrug en de Noorderbrug opgehaald. De groep werd gesommeerd zich te verwijderen.

Aan de rand van De Bult liep later op de avond Edwin Wagensveld van Pegida rond. Hij wilde horen wat er gezegd werd, aldus Wagensveld.

Ruim na achten was de manifestatie voorbij. Burgemeester Buma had complimenten voor zowel de organisatie als de bezoekers.

Lees ook | Black Lives Matter-protest Leeuwarden afgelopen: noodbevel van kracht en ruim 2500 demonstranten

Bekijk hieronder een sfeerverslag van de manifestatie in Leeuwarden.