Rioolwater in sloot Havankpark door verkeerde aansluiting

FOTO PIXABAY

In een sloot in het Leeuwarder Havankpark is rioolwater terechtgekomen. Een bedrijf uit Waalwijk doet binnenkort onderzoek in opdracht van de gemeente Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat blijkt uit een brief die het bedrijf Rioolzorg heeft verspreid onder bewoners van de wijk. Het vermoeden bestaat dat rioolaan-sluitingen verkeerd zijn aangesloten waardoor wc-water via het hemelwaterriool in het oppervlaktewater is terechtgekomen.

Dit is gevaarlijk voor de gezondheid; op plekken waar fecaliën in het water zitten, is de concentratie campylobacter hoger, wat leidt tot een groter risico op maag-darmklachten.

De oorzaak van de verkeerde aansluiting is niet bekend; het kan gebeurd zijn tijdens de bouw van een woning, of door aanbouw- of verbouwwerk.

De gemeente wil in kaart brengen weke woningen verkeerd zijn aangesloten op het riool en heeft daarvoor Rioolzorg uit Waalwijk ingeschakeld. Dit bedrijf controleert met meetapparatuur of toestellen zoals toilet en wasmachine juist zijn aangesloten. Op basis van de bevindingen neemt de gemeente maatregelen om de aansluitingen te herstellen.

Volgens een medewerker van het bedrijf gaat het om zo’n honderd woningen die geïnspecteerd moeten worden. Dit gebeurt op 9 oktober. ,,De hoop en verwachting is om na de herfstvakantie meer duidelijkheid te hebben. Belangrijk daarbij is dat zoveel mogelijk bewoners van het Havankpark meewerken, zodat we ook tot de juiste conclusie kunnen komen’’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Nieuws

menu