Reuzengrutto maakt rondje voor stadhuis Leeuwarden: kleine demonstratie bij raadsvergadering over wijk De Hem

Demonstratie bij het Leeuwarder stadhuis tegen de bouw nabij vogelgebied De Houn.

Demonstratie bij het Leeuwarder stadhuis tegen de bouw nabij vogelgebied De Houn. Foto LC/Erwin Boers

Actievoerders tegen nieuwbouwwijk De Hem haalden woensdag opnieuw de ‘reuzengrutto’ naar het Leeuwarder stadhuis om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen.
Lees meer over
Leeuwarden

Net als op 17 mei hieven tegenstanders van de wijk hun demonstratielied aan: ,,Zeg nee tegen De Hem.’’ Het werd nog even spannend, toen de kunstvogel met zijn vleugel achter een lantaarnpaal bleef hangen, maar beiden overleefden deze botsing.

Wijk bij Goutum

In 2021 kwam de kunstzinnige weidevogel ook al naar het stadhuis. Toen lukte het niet om een meerderheid van de gemeenteraad tegen de nieuwe wijk te laten stemmen. Dit voorjaar is de laatste kans: de raad oordeelt binnenkort over het definitieve bestemmingsplan.

Nu was er overigens nog geen debat in de raadszaal. Politieke partijen mochten uitsluitend ‘informatieve vragen’ stellen over de nieuwe wijk ten zuiden van Goutum. Dit leverde vooral technische en cijfermatige antwoorden op van ambtenaren en wethouder Hein de Haan.

60 sociale huurhuizen

Pas later volgt er debat. De verwachting is dat de vier coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, GBL en CDA voor het bestemmingsplan zullen stemmen. Zij hebben een ruime meerderheid in de raad.

Daarna stappen tegenstanders waarschijnlijk naar de Raad van State, waardoor de bouw al gauw 1,5 tot 2 jaar vertraging zal oplopen. Van deze hoogste rechter hangt af of de bouw van 400 woningen uiteindelijk kan doorgaan. Zestig hiervan bestaan uit sociale huurhuizen van WoonFriesland, liet wethouder De Haan weten.