Wie betaalt het nieuwe Cambuurstadion? 'Reuring rond stadion helpt bij financiering'

Cambuur heeft goede hoop dat het met skyboxen en een ,,eigen bijdrage’’ van supporters, sponsors en horeca de bijdrage voor het nieuwe stadion kan betalen.

Voorontwerp voor het nieuwe Cambuurstadion.

Voorontwerp voor het nieuwe Cambuurstadion. Bron: Widdershoven Architecten

,,We kunnen van de KNVB 2,5 ton lenen en we hebben van een brouwer de toezegging dat we 7,5 ton kunnen lenen, die we in de vorm van sponsoring terug kunnen betalen’’, zei Gerald van den Belt maandag namens Cambuur op vragen van de Leeuwarder gemeenteraad. Verdere zekerheden zijn er nog niet.

‘Gevoel erbij te willen horen’

Als de de palen volgend jaar de grond ingaan, ontstaat er veel reuring en krijgen mensen het gevoel dat ze erbij willen horen, verwacht Van den Belt. Dat helpt de financiering. De club bekijkt of het mogelijk is om een skybox ,,voor 1 miljoen euro te verkopen of verhuren’’, bijvoorbeeld voor 25 tot 50 jaar.

Cambuur moet zelf 4 miljoen betalen voor ‘afbouw’ van het stadion. De club praat nog met ontwikkelaar Van Wijnen over de voorwaarden en risico’s. Ook veel andere details in de afspraken rond het stadion moeten nog worden vastgelegd.

CU-raadslid Frits Rijpma vroeg of de club de huur van het stadion nog kan betalen, mocht Cambuur ooit terugkeren in de eerste divisie. Dat is op te brengen, verwacht Van den Belt. De jaarhuur gaat van 2,5 ton in het huidige complex naar 6 ton in het nieuwe stadion.

De huidige tv-gelden uit de eerste divisie (7 ton) zijn voldoende ,,als borging’’ voor de huur. In de eredivisie krijgt Cambuur 2 miljoen aan tv-gelden, een bedrag dat verder kan oplopen in de verdere toekomst.

Zorgen over geluidsoverlast

Het bewonerscomité van de naastgelegen Schrijversbuurt heeft in een brief zorgen geuit over de bezuinigingsplannen voor het stadion. Goedkoper materiaal mag niet tot meer geluidsoverlast leiden, vindt dit comité. De ontwikkelaar zei gisteren niet te verwachten dat de bezuinigingen op het ontwerp grote gevolgen hebben.

De gemeenteraad is geneigd om akkoord te gaan met een lening van 14 miljoen aan Van Wijnen. Veel partijen voelen zich wel overvallen door de tijdsdruk en de complexiteit van de afspraken. De VVD vroeg alles nog te laten bekijken door de gemeenteaccountant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Nieuw Cambuurstadion