Restaurantrecensie | Wereldse pannenkoeken

Er was eigenlijk geen opzet in het spel, dat wil zeggen… We hadden niet het plan voor deze rubriek naar Beslag in Grou te gaan. Eigenlijk zochten we een terras aan het water, zij het zee, meer of vaarweg. Maar zaterdag hadden we gewoon zin om buiten de deur te eten, en disgenoot kent Johan van Beslag. Soms is de wereld klein.

Beslag in Grou.

Beslag in Grou. FOTO LC

Dat geldt niet als je de kaart van Beslag ziet. Pancakes of the World , luidt de ondertitel en daarmee is niets te veel gezegd. Beslag is dan ook geen standaard pannenkoekenrestaurant. Al staan de gangbare Nederlandse varianten met spek en appel op het menu, er duiken ook Aziatische charamati, Bretonse galetta en Italiaanse ovencannelloni op. Dagschotel is Indiase curry met dosa: pannenkoekjes van rijst en zwarte linzen.

Mijn eetgenoot is gek op curry, dus zijn keuze is snel gemaakt. Ik, als flexitariër, heb genoeg vegetarische opties. Bij de galetta’s zit een variant met brie, spinazie en artisjok, en de charamati komen met aardappel, spicy komkommer en sesam, of wilde spinazie, tomaat en fenegriek. Ik kies de laatste.

 

Terwijl we wachten, nippen we van een Gulpener Ur-Weizen (disgenoot) en een Vignes Arque rosé. Rondom ons op het terras zitten een gezin met kinderen en enkele stellen. Een man alleen rookt een sigaar. Zelfs als hij zijn pannenkoek geserveerd krijgt, kringelt er nog rook over zijn schouder. Johan spreekt hem hier zachtjes doch beslist op aan. ,,Zou u misschien uw sigaar willen doven? Er hebben mensen last van.’’

Hier geen plexiglazen schotten, maar wel plexiglas op tafel

Hoewel geen terras aan het water, profiteert Beslag toch van de drukte in watersportplaats Grou. Voor zover corona het toelaat, zitten de tafels buiten vol. Hier geen plexiglazen schotten, maar wel plexiglas op tafel. Eronder een deel van een oude deur. Dat ziet er grappig uit. Ook de bank waar onze buren op zitten, is deels van oude paneeldeuren vervaardigd. Als we afrekenen, zien we dat ook binnen dit thema is doorgezet.

Overigens heeft Beslag een chic interieur met donker houten meubelen, met pluche beklede stoelen en gouden en donkerblauwe accenten. Als het niet meer zo warm meer is, willen we hier ook wel eens binnen eten, met zicht op de open keuken waar Norma vandaag achter de pannen staat.

 

Dan de pannenkoeken zelf. De charamati wordt wel de Nepalese pizza genoemd, lezen we in het menu. De bodem van rijstmeel is dun en knapperig. De smakelijke vulling bestaat uit wilde spinazie (steviger dan gewone spinazie), tomaat, chilipepers, verse koreander en cheddar. In het midden is een ei meegebakken. Inderdaad een soort pizza, maar dan met Aziatische kick. Lekker.

Het gerecht van tafelgenoot bestaat uit groene curry met kip, frisse raïta (yoghurtdip), zachte dosa en zoetzure chutney. Hij smult. We ruilen even van bord, zodat we elkaars gerechten kunnen proeven. Vergelijkend valt op dat de curry wel aan de zoute kant is. We wijzen Johan erop dat dit voor ons wel wat minder mag.

Overigens blijken hij en ik elkaar nog te kennen uit de tijd dat hij een sportkledingzaak in Leeuwarden runde met een vriend. ,,Ik dacht al dat ik je kende’’, zegt hij, als hij het zich herinnert. Hoe hij dan zo in de pannenkoeken is gerold, vragen we hem. ,,Ik was altijd al met koken bezig, en heb op latere leeftijd nog een mbo-opleiding tot kok gedaan’’, vertelt hij. Vorig jaar kwam Beslag op zijn pad en nam hij dit restaurant over. Bijzonder hoe iemands loopbaan soms kan slingeren, constateren we.

We vragen de vriendelijke serveerster die onze borden ophaalt, welke nagerechten ze op de kaart heeft. ,,Ik laat u de plank wel zien’’, zegt ze, en komt terug met een plateau met daarop onder meer lemon shortbread, toffee shortbread, brownies en crème brûlée in een blauwwit kopje. ,,We hebben ook ijs per bolletje of bananasplit’’, vertelt ze erbij. Disgenoot kiest stracciatella en kersenijs van IJsboerderij Margje 24 uit Workum, ik neem een portie lemon shortbread. Een fijne afsluiting van een genoeglijke avond.

Beslag, Parkstraat 1, Grou

www.beslaggrou.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep
Instagram