Restaurantrecensie | Een 'robuust' bezorgmaal van El Toro

Daar gingen dinsdag alle plannen voor bezoekjes aan nieuwe of juist vertrouwde restaurants... Voorlopig moet Hete Soep het weer stellen met maaltijden die zijn af te halen of worden bezorgd.

De bestelling bij El Toro.

De bestelling bij El Toro. FOTO LC

We kozen dit keer voor een oude bekende, in het hartje van Leeuwarden. Het Spaanse restaurant El Toro stond vroeger bekend om zijn steaks van de grill, sinds enkele jaren krijgen tapas de nadruk op het menu.

Mijn disgenoot is nog in Sneek als we telefonisch een keuze maken uit de koude en warme gerechten. We ‘starten’ met Spaanse ham met meloen (7,95 euro), een halve avocado met tonijnsalade (8,95 euro) en nemen een komkommersalade (4,50 euro) als bijgerecht. Want veel groentegerechten zijn er in de rijtjes niet te vinden.

Van de warme kant bestellen we gegrilde lamskoteletjes (7,50 euro), oesterzwammen met blauwe kaas en zongedroogde tomaat (8,95 euro), spareribs (7,50 euro) en falafel (3,95 euro). Plus ter afwisseling de groente van de dag (4,50 euro).

Op het digitale bestelformulier voeg ik toe dat we het eten liefst om 18.00 uur hebben, niet eerder. Hoewel op de website staat dat bezorging in de stad gratis is, komt er bij betaling toch automatisch 2,50 euro bovenop het bedrag van onze bestelling.

,,Dat kunnen we u terugbetalen aan de deur’’, klinkt het vriendelijk, als ik daarover bel. Dus maak ik het geld over en wacht geduldig. Even na zessen gaat de bel. De bezorger telt netjes 2,50 euro af, en verontschuldigt zich. ,,Het is onze fout, dat moet nog aangepast worden.’’

De Spaanse ham is een lekkere droge, zoals ik die ken uit de Pyreneeën

We hebben nog maar nauwelijks de tafel vrij gemaakt uit de thuiswerkmodus. Terwijl de een dekt, pakt de ander schaaltjes uit. De groente van de dag blijkt een ruime hoeveelheid kruidige ratatouille van rode paprika, ui, champignons en courgette. De salade herkennen we eerst niet.

Het zou gaan om komkommersalade met appel, maar in het bewuste bakje zitten welgeteld twee stukjes komkommer. Verder alleen appelpartjes in een lichte cocktailsaus. Een beetje gek, en nogal grof. ,,Robuust’’, zegt mijn eetgenoot.

De Spaanse ham is een lekkere droge, zoals ik die ken uit de Pyreneeën. De meloen is rijp en zoet. ,,Het is alleen een beetje in het bakje gekwakt’’, vindt degene tegenover mij. Het had iets subtieler gekund.

De halve avocado op een bedje van sla gaat schuil onder de huisgemaakte tonijnsalade. Die bevat veel tonijn, stukjes lente-ui en rode en gele paprika. De saus heeft een hint van tomaten(puree), die de rozerode kleur verklaart. Een smakelijke opener, ook erg ruim bemeten. De helft blijft bewaard voor de lunch van morgen.

We hebben onszelf een herfstbok en een glas biologische nero d’avolo ingeschonken uit eigen voorraad. Dat past wel bij de spareribs met stroperige marinade. ,,Ik proef een hint van ketjap en er moet wel honing in zitten’’, concludeert mijn tafelgenoot. Al snijdt hij het vlees met een mes, zijn vingers plakken meteen.

De ribbetjes (en ook de twee koteletjes) ruiken naar barbecue. ,,Lekker gegaard, het vlees valt schoon van het bot’’, luidt zijn oordeel. De lamskoteletjes zijn helaas te kort of niet warm genoeg gebakken. De vetranden zijn nog wit, terwijl die uitgebakken en knapperig het lekkerst zijn. Jammer, want het vlees zelf is wel mooi roze gegaard.

Ook de oesterzwammen lijken van de grill te komen. Een enkel randje is bijna verbrand. De combinatie met zongedroogde tomaat en blauwe kaas is prima, alleen is de gesmolten kaas naar de bodem gezakt. Dat zien we te laat, dus bij de eerste hapjes missen we die smaak. De falafel - vijf stuks in een zakje - zijn krokant en smakelijk, maar er zit verder niets bij. Een beetje knoflooksaus bijvoorbeeld was lekker geweest.

Het is dus maar goed dat we de groente van de dag hebben besteld, de warme stukken groente in kruidige olie zorgen voor een beetje jus. Verder ontberen alle gerechten een saus die verbindt. Het is degelijk en meer dan genoeg, maar ,,met gebrek aan romantiek’’, concludeert de overzijde. Daar sluit ik me bij aan.

Spaans restaurant El Toro

Groot Schavernek 3,

Leeuwarden

www.eltoro-leeuwarden.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep