Renovatie van historische perronkappen stations Leeuwarden en Harlingen van start

Station Leeuwarden. Foto: Niels Westra

ProRail start dit weekend met de renovatie van de historische perronkappen van de stations Leeuwarden en Harlingen.
Lees meer over
Leeuwarden
Harlingen

Beide stations zijn in 1863 geopend en hebben een monumentale status. De perronkappen van Harlingen dateren ook uit dat jaar, de perronkap van Leeuwarden uit 1891.

Toen in 2016 bleek dat de perronkappen van Leeuwarden niet langer bestand waren tegen sterke wind is besloten het dakbeschot van een deel van de perronkappen te verwijderen. Vervolgens is op beide stations een vooronderzoek gedaan om te kijken in welke staat de onderdelen van de kappen waren. Hieruit bleek dat beide perronkappen toe waren aan een grondige opknapbeurt.

Van de perronkappen in Leeuwarden worden de ijzeren delen en de fundering aangepakt. De kap van station Harlingen krijgt een zinken dakbedekking. Ook wordt er gekeken of er zonnepanelen op de kappen van beide stations geplaatst kunnen worden.

Na renovatie kunnen kappen weer honderd jaar mee

Tijdens de renovatie wordt er gekeken of materiaal hergebruikt kan worden, van andere onderdelen worden replica’s gemaakt. De bedoeling is dat perronkappen na de renovatie weer tot honderd jaar mee kunnen.

Op station Harlingen zijn de werkzaamheden in de eerste helft van 2021 afgerond. In Leeuwarden duurt de renovatie tot de zomer van 2022.

ProRail meldt dat er tijdens de renovatie een aantal weekenden geen treinen zullen rijden van en naar beide stations. Wanneer het treinverkeer wordt aangepast, wordt dit van tevoren aangegeven.

Nieuws

Meest gelezen