Regenboog van stoepkrijt bij Achmeatoren in Leeuwarden: 'We moesten terugslaan met een grotere actie'

Al snel ligt het hele stationsplein vol met vrolijke kleuren. „We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan”, zegt initiatiefnemer Jamila Faber. „We wilden eigenlijk alleen het stuk bij de fontein inkleuren, maar dat was vanochtend al klaar.” Mensen van jong tot oud zitten op de grond bij de Achmeatoren. Ze zijn druk aan het kleuren met een krijtje in hun hand.

Het idee ontstond nadat stadskunstenaar Cote.Create werd belaagd toen ze meewerkte aan het kunstproject op de Voorstreek. Ze maakte een grote regenboog op de stoep. Een paar voorbijgangers vonden dat ze homopropaganda maakte. Cote.Create: „I stand for diversity. Respect is connected with diversity in every sprectrum. Now everybody is here and painting, so we see that we stand more for love than for hate in this city.”

Steun betuigen

De regenboog op de Voorstreek ligt nog volledig in tact, waarom is er dan nog een regenboog nodig? „Om steun te betuigen”, zegt Faber. „Toen we vanochtend de lijnen aan het trekken waren, kregen we gelijk commentaar: ‘Gatverdamme, waar is dat nou voor nodig’, ‘Moet dat nou’, dat je dat zegt is precies waarom het nog nodig is.” Het is een geslaagde actie waarin iedereen samenkomt op het plein. „This rainbow is with everybody in it, not just me. You can see it, diversity is there”, aldus Cote.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Instagram
Video