Rechtszaak tegen verbouw Weda-pand, partijen niet te spreken over handelswijze gemeente Leeuwarden

De Vlietzone. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De stichting Vlietvaardig en de VVE Vijverspark willen dat de verbouw van het Weda-pand stopt. De gemeente zou onzorgvuldig gehandeld hebben bij de vergunning.

In het monumentale pakhuis aan de Oostersingel komen vijftien appartementen. Hoogwaardige appartementen, aldus de eigenaar en de gemeente Leeuwarden. Maar juist aan dat hoogwaardige karakter wordt getwijfeld. En over de manier waarop de gemeente handelde, zijn zowel de Vereniging van Eigenaren van het nabijgelegen appartementencomplex Vijverpark als de stichting Vlietvaardig niet te spreken. Zo bleek gisteren voor de bestuursrechter in Groningen.

Niet compleet

Als het gaat om de rol van de gemeente, dan gaat het vooral om de informatievoorziening. De bewoners van de appartementen waren bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor een eerste informatiebijeenkomst over de plannen. Op het moment dat de vergunningsaanvraag ter inzage lag, bleek die niet compleet aldus bewoonster Marijke van der Gugten. 

En ook was er vanaf het begin verwarring over het aantal appartementen. Volgens het advies van welstandscommissie Hús en Hiem zou het gaan om negen appartementen. In werkelijkheid gaat het om vijftien appartementen. Maar volgens de vertegenwoordiger van de gemeente Leeuwarden ging het van meet af aan om vijftien appartementen. En daar zou het advies ook over zijn afgegeven. Waar die negen appartementen vandaan kwamen? Niemand die het antwoord kon geven. 

Over het begrip ‘hoogwaardige appartementen’ is discussie. Veertien van de vijftien appartementen voldoen aan de gemeentelijke eis van een oppervlakte van minimaal 65 vierkante meter. ,,Maar de hoogtes van de appartementen zijn op drie verdiepingen tussen de 1,90 meter en 2,10 meter. Dat is niet hoogwaardig, dat is erg laag”, betoogde Jacco den Dulk van Vlietvaardig.

Tussen de balken zit nog ruimte

Maar daar moet volgens de gemeente niet te zwaar aan getild worden. ,,Dat is de hoogte tot de balken. Tussen de balken zit ook nog ruimte.” 

De vrees bij zowel Vlietvaardig als de VVE is dat de appartementen met een huurprijs vanaf 800 euro niet verhuurbaar zijn. ,,En dan komen er studenten in of zorgaanbieders, en daar hebben we er in de Vlietzone teveel van”, stelde Vlietvaardig. Een eerdere poging om de bouw stil te leggen via de rechter, mislukte. Nog niet bekend is wanneer de rechter uitspraak doet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden