Rechter: gemeente en provincie maakten fouten bij Welcome to the Village

De bestuursrechter in Groningen heeft dinsdag de omgevingsvergunning voor het festival Welcome to the Village geschorst. De kans is levensgroot dat het festival daarom niet door kan gaan.

Welcome to the Village.

Welcome to the Village. FOTO RUBEN VAN VLIET

De rechtbank in Groningen deed vandaag uitspraak in een rechtszaak die door Groene Ster Duurzaam was aangespannen. In de net gepubliceerde uitspraak stelt de rechter dat de afgegeven vergunning tot zes weken is geschorst, in afwachting van een besluit over een bodemprocedure tegen de vergunning voor Welcome to the Village. Die bodemprocedure is ook aangespannen door Groene Ster Duurzaam.

De uitspraak van de rechter beslaat 32 pagina’s, waarin opgesomd wordt waarom de vergunning voor het festival geschorst is. De gemeente Leeuwarden maakte procedurele fouten volgens de rechter. De provincie Friesland zou inhoudelijk de fout zijn in gegaan bij het afgeven van een ‘verklaring van geen bedenkingen’ die nodig was voor de vergunning voor Welcome to the Village.

Volgens Theo van Gelder van stichting Groene Ster Duurzaam betekent de uitspraak dat het festival niet door kan gaan. De stichting procedeert sinds 2015 tegen de festivals in de Groene Ster. Aanleiding voor de oprichting van de stichting was de eerste editie van Psy-fi in 2014. Dat festival duurde toen vijf dagen en ging 24 uur per etmaal door. De afgelopen jaren is Groene Ster Duurzaam regelmatig achteraf in het gelijk gesteld door de rechter. Maar tot het niet doorgaan van een festival is het tot nu toe niet gekomen.

Welcome to the Village zou op 16, 17 en 18 juli plaatsvinden in de Groene Ster.

De gemeente Leeuwarden, die de bestreden vergunning afgaf, is nog niet in staat om te reageren en kan de interpretatie van Van Gelder niet bevestigen. Om vijf uur vanmiddag was er (opnieuw) overleg op het stadhuis over de uitspraak van de rechter. Cultuurwethouder Hein Kuiken geeft aan dat hij wacht op ‘duiding van de uitspraak’ en wat de gevolgen zijn voor het festival.

Advocaat Ivo van der Meer van Welcome to the Village heeft nog niet gereageerd op vragen. Hetzelfde geldt voor de organisatoren van Welcome to the Village zelf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Festivals Groene Ster
Welcome to The Village