De laatste rammelstroken van het Europaplein in Leeuwarden worden in de herfst weggehaald

De resterende rammelstroken aan de randen van het Leeuwarder Europaplein worden dit najaar verwijderd. Omwonenden hebben veel last herrie en trillingen.

De blauwe vlekken zijn de te verwijderen rammelstroken.

De blauwe vlekken zijn de te verwijderen rammelstroken. Afbeelding gemeente Leeuwarden.

Vrachtwagens die over de ribbels rijden, veroorzaken al jaren overlast voor de bewoners van de flats rond het plein. Sommige hobbelbanen aan de noordkant werden daarom in het verleden al weggehaald. Ook de zuidelijke rammelstreken zouden verdwijnen, beloofde de gemeente vorige zomer. Dit liep echter vertraging op.

,,Het staat ingepland in week 42 tot en met 44’’’, meldt Hein Waterlander van de gemeente nu. Het gaat om oktober. Een exacte werkperiode is nog niet vastgesteld. ,,Het was moeilijk om dit goed in te plannen.’’ De werkzaamheden leiden namelijk tot omleidingen voor het drukke autoverkeer en kunnen dan niet op een willekeurig moment plaatsvinden.

,,Er is voor dit tijdsvenster gekozen in verband met de werkzaamheden die nog plaatsvinden op de Harlingersingel en de Slauerhoffweg. Deze kunnen niet gelijktijdig uitgevoerd worden in verband met de benodigde omleidingsroutes.’’ De rammelstroken dateren van de heraanleg van het plein, enkele jaren geleden.

Omwonenden hebben ook nog altijd veel andere klachten. Zo trekken veel auto’s en vooral motoren hard op vanaf het Europaplein richting Crystalic. Dit geeft grote geluidsoverlast. Verder blijkt een groot aantal automobilisten het eenrichtingsverkeer op de parallelwegen te negeren. Bewoners vinden dit ergerlijk en gevaarlijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden