Raadsel: archeologen vinden ondergrondse ruimte bij Camminghaburg Leeuwarden

Archeologen hebben in Leeuwarden een forse ondergrondse ruimte gevonden nabij de oude Camminghaburg. De functie hiervan is nog een raadsel.

 Foto LC/Erwin Boers

Foto LC/Erwin Boers

,,Kijk, de kelder heeft enorme afmetingen’’, zegt archeoloog André Pleszynski van bureau MUG. De ruimte was aan één zijde 6,5 meter lang. De breedte beslaat minstens 2,5 meter en mogelijk veel meer. De muren zijn 2,5 steen dik. Het metselwerk van Friese geeltjes dateert mogelijk uit de zeventiende eeuw.

De archeologen zijn al enkele weken bezig bij de Schoppershofstraat en het Cambuursterpad. Nu corporatie Elkien hier woningen heeft gesloopt, bekijken de onderzoekers de ondergrond. Daarna verrijzen er nieuwe huizen.

Mogelijk toegangspoort

De ondergrondse ruimte die deze week opdook, bevindt zich vlak bij de toegang naar het terrein waar de familie Cammingha een omgracht kasteeltje bewoonde. De vondst stelt de archeologen voor raadselen. Mogelijk heeft in deze omgeving de toegangspoort tot het burchtcomplex gestaan, maar het lijkt niet om een kelder van een poort te gaan.

Bovendien is het opvallend dat twee gemetselde watergangetjes in de kelder uitkomen. ,,Ze liepen schuin af vanuit de gracht naar deze ruimte’’, zegt Pleszynski. Ze moeten dan ook gebruikt zijn om de kelder te vullen met water. ,,Dat konden mensen zelf aansturen. In de onderste duiker hebben we namelijk een ijzeren afsluitklep gevonden, die open en dicht kon.’’

'Zulk metselwerk laat je niet zomaar aanleggen'

De kelder lijkt niet voor drinkwater te zijn gebruikt, zegt Pleszynski: ,,Daarvoor werd meestal hemelwater gebruikt, maar geen grachtwater, dat was vervuild met ziektekiemen.’’ De ruimte was boven op de natuurlijke ondergrond aangebracht, zonder vloer. Wat moesten de eigenaren met zo’n grote waterbak?

,,Zulk metselwerk laat je niet zomaar aanleggen, het water was dan ook vast niet voor de tuin bedoeld.’’ Ging het om waswater? Werd er een watermolentje mee aangedreven? ,,Als iemand een goede verklaring heeft, horen we het graag.’’ In een naastgelegen gracht vonden de onderzoekers veel slakken van metaalbewerking. Zat hier een smid? Gebruikte die het water uit de kelder?

De onderzoekers vinden voortdurend kleine losse dingen, van munten tot een vingerhoedje. ,,Kijk, ik heb hier een heel mooi meshelft uit de zestiende eeuw met Tudor-rozen erop.’’ De onderzoekers zijn nog minstens een week aan het graven.

We namen al eerder een kijkje bij het Cambuursterpad in Leeuwarden waar de archeologen al veel vondsten hadden gedaan op de rand van het oude kasteelterrein van Cambuur. Bekijk hieronder de video.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden