Na rechtbank zegt nu ook de Raad van State: gemeente Leeuwarden zat fout met pand Weda in Vlietzone

Na de rechtbank heeft ook de Raad van State negatief geoordeeld over de omgevingsvergunning die de gemeente Leeuwarden verstrekte voor het Wedapand in de Vlietzone.
Lees meer over
Leeuwarden

In januari van dit jaar gaf de rechtbank al aan dat het verlenen van de omgevingsvergunning niet correct was gegaan. Het ecologisch onderzoek zou onzorgvuldig zijn uitgevoerd. De Raad van State gaat daarin mee en stelt bovendien dat de ‘rechtsgronden vernietigd worden’. Dat betekent feitelijk dat het monumentale Wedapand nu illegaal bewoond wordt, omdat er geen omgevingsvergunning onder ligt.

Met een handhavingsverzoek zou de actiegroep Vlietvaardig de gemeente formeel kunnen dwingen de illegale situatie te beëindigen. Of Vlietvaardig dat doet, is een tweede. ,,We zullen eerst de koninklijke weg bewandelen en vragen hoe het college denkt deze illegaliteit aan te pakken. Maar bij het uitblijven van een logische stap is dit zeker een overweging”, meldt Nico de Koning van Vlietvaardig.

De gemeente Leeuwarden zegt in een reactie dat er een aantal onduidelijkheden in de uitspraak zitten waarover contact is met de Raad van State. Volgens een woordvoerder hoopt de gemeente op een rectificatie op de uitspraak. Tot die er is, kan de gemeente geen inhoudelijke reactie geven.

Nieuws

menu