Drie woonschepen in binnenstad Leeuwarden doen mee aan proef met meer zonnepanelen

Rook. Foto archief LC. Foto: JAN DE VRIES

Drie varende woonschepen in de Leeuwarder binnenstad doen mee aan een proef om meer zonne-energie op te wekken. De strenge welstandsregels worden hiervoor iets opgerekt.
Lees meer over
Leeuwarden

,,Volgens de regels zijn zonnepanelen alleen toegestaan op het dak van de stuurhut’’, zegt voorzitter Herre Haarsma van de Vereniging Schippers Leeuwarden (VSL). ,,Dat is vaak maar een klein oppervlak. Bovendien hebben niet alle schepen een stuurhut.’’

De regel beschermt het aanzien van de veelal historische schepen, maar bemoeilijkt schone opwekking. Met een beetje creativiteit moet er meer mogelijk zijn, vonden schippers en de gemeente. Daarom werd er een pilot opgezet. Burgemeester en wethouders meldden eerder deze maand dat deze proef nog niet van de grond was gekomen.

,,Maar dat klopt niet. Een schip is inmiddels voorzien van extra zonnepanelen. De andere twee volgen’’, zegt Haarsma. Er werd gezocht naar oplossingen om de panelen slim in te passen. Dit kan bijvoorbeeld door ze een extra zwarte kleur te geven en dan op de oude laadluiken te leggen.

Schoon hout en hoge temperatuur voor kachels

Voor de opwekking van warmte of warm douchewater zijn zonnepanelen niet bruikbaar. Veel schepen worden verwarmd met diesel- of houtkachels. Vooralsnog is het lastig om hiervoor alternatieven te bedenken. ,,Veel schepen varen nog’’, zegt Haarsma. Dat maakt inzet van aardgas onhandig.

De rookgassen van schepen zijn op straat soms goed te ruiken. ,,Het komt op fietshoogte naar buiten’’, zegt Haarsma. ,,We vragen onze leden dan ook om een goede stookdiscipline.’’

Dat betekent dat er alleen schoon hout gebruikt wordt en dat de kachels een hoge temperatuur hebben. De opkomst van pelletkachels geeft een schonere uitstoot, ,,maar ook dat levert natuurlijk fijnstof op’’, zegt Haarsma.

Nieuws

menu