Politiechef: er lag stevige informatie over mogelijke rellen in Leeuwarden

Er was veel politie aanwezig in de Vlietzone in Leeuwarden. Op Telegram werd opgeroepen om hier samen te komen als protest tegen de avondklok. FOTO LC

Bij de oproepen om op 30 januari in Leeuwarden te ‘protesteren tegen de avondklok’ waren mensen betrokken die bij de rellen in Amsterdam tegen de politie vochten.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat zei de Leeuwarder teamchef Klaas Dunnink woensdag tijdens de gemeenteraad waar gesproken werd over de noodverordening die op 30 januari werd ingesteld in Leeuwarden. Ook waren er in de diverse groepen waar over het Leeuwarder ‘protest’ werd gesproken, mensen actief die tijdens oud en nieuw betrokken waren bij de rellen op en rond de Voorstreek.

De gemeenteraad sprak woensdagavond over de noodverordening en de communicatie daarover. Die leidde tot verwarring: onder meer een supermarkt sloot de deuren en mensen vroegen zich af of ze wel of niet naar buiten mochten of juist binnen moesten blijven.

De meeste fracties wilde vooral weten wat de gemeente geleerd had van de communicatie. Burgemeester Sybrand Buma gaf aan dat er weliswaar meerdere mensen de tekst vooraf gezien hadden, maar dat er misschien te weinig gekeken was naar hoe die overkwam. ,,De tekst ‘blijf binnen’ was bedoeld als in dat mensen niet de straat op moesten gaan om te rellen”, aldus Buma. ,,Wat een noodverordening inhoudt, is voor ons duidelijk, maar van deze formulering hebben we geleerd.” In het persbericht werden inwoners opgeroepen binnen te blijven en niet naar buiten te gaan. ,,De les is dat we precies moeten communiceren, de juiste middelen inzetten en evalueren en eventueel aanpassen.”

Nieuws

menu