Politiebegeleiding en afgesloten straten. Campus Fryslân ontvangt oud-VN-baas Ban Ki-moon en Arjen Robben: 'Daag je leiders uit'

Afgesloten straten, politiebegeleiding en een lange stoet met dure auto’s. Campus Fryslân ontving dinsdagochtend Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ook Arjen Robben was uitgenodigd om te spreken tijdens de opening van het studiejaar.

Ban Ki-moon nam deel aan een twee uur durend forum over klimaatadaptatie. De voormalig VN-chef is voorzitter van een organisatie die onderzoek doet naar manieren waarop mensen zich kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

De gemeente Leeuwarden had meerdere veiligheidsmaatregelen genomen. De Wirdumerdijk werd dinsdagochtend enige tijd afgesloten voor het bezoek van Ban Ki-moon.

Daag uit

,,Daag je leiders uit”, sprak hij de studenten toe. ,,Daag ze uit om meer werk te maken van een duurzame wereld. We hebben een keuze: verandering uitstellen en de prijs betalen, of plannen maken en bloeien.”

Volgens Ban Ki-moon is de jeugd boos om het feit dat ,,onze generatie’’ en de generaties voor ons de natuur en de opwarming van de aarde hebben genegeerd. ,,Maar jongeren zijn ook changemakers. Er is wereldwijd een steeds grotere vergroeningsbeweging en dat is te danken aan jonge mensen.”

Robben over klimaatverandering

Ook Arjen Robben sprak over klimaat. ,,Klimaatverandering heeft effect op ons allemaal. Ik wil dat mijn drie jonge kinderen opgroeien in een veilige omgeving. We hebben het thuis ook over klimaatverandering. Niet omdat we het zo leuk vinden, maar omdat klimaatverandering realiteit is.”

Robben stak ook de mensen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen een hart onder de riem. ,,Ik leef met hen mee. Gelukkig wordt steeds meer ingezet op duurzame energievormen.”

Lees ook | Voormalig VN-baas Ban Ki-moon komt naar Leeuwarden om over het klimaat te praten

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video