Politie: onbekend hoeveel mensen zaterdagavond op protest in Leeuwarden afkwamen

Er was veel politie aanwezig in de Vlietzone in Leeuwarden. Op Telegram werd opgeroepen om hier samen te komen als protest tegen de avondklok. FOTO LC

De politie kan niet zeggen hoeveel mensen er zaterdag op een oproep tot protest tegen de avondklok afkwamen. De oproep zorgde ervoor dat burgemeester Sybrand Buma een noodverordening afkondigde voor de hele stad Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

De enige informatie die de politie wel heeft is dat er zaterdagavond iemand in Leeuwarden is aangehouden vanwege verboden wapenbezit. De aanhouding vond plaats op de Wirdumerdijk. Of er een relatie is met de oproep tot protest tegen de avondklok, kon de politie niet zeggen.

Om acht uur werden tegenstanders van de avondklok via sociale media opgeroepen om vanaf half negen te verzamelen bij het trapveldje tegenover de Koepelkerk in de Vlietzone. Even na de oproep wemelde het in de omgeving van politie, iedereen die zich in de buurt bevond werd aangesproken door agenten. Een tiental mensen hield zich op in de buurt rondom de Koepelkerk. In de omgeving reden opvallend veel auto’s rondjes. Later waren er oproepen op social media om samen te komen in het Zamenhofpark en bij het Cambuurstadion. Ook daar was de politie zichtbaar aanwezig. Automobilisten werden staande gehouden en gecontroleerd.

Hoeveel mensen er aan de oproep gehoor hebben gegeven om te komen protesteren; de politie heeft er geen informatie over. Ook kon de politie zondag niet vertellen hoeveel mensen preventief gefouilleerd zijn of gesommeerd werden om zich te verwijderen. De noodverordening gold vanaf vijf uur zaterdagmiddag en duurde tot zondagochtend half vijf.

Nieuws

menu