Politie treft 200 kilo illegaal vuurwerk aan in woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl

In een woning in Oudebildtzijl trof de politie 75 kilo illegaal vuurwerk aan.

In een woning in Oudebildtzijl trof de politie 75 kilo illegaal vuurwerk aan. FOTO POLITIE

Een speciaal vuurwerkteam van de politie heeft 200 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in drie woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl. De politie onderzocht de woningen nadat er meldingen van vuurwerkoverlast waren gekomen. Drie personen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.
Lees meer over
Leeuwarden
Tytsjerksteradiel
Waadhoeke

De grootste vangst werd gedaan in de woning in Burgum. Daar trof de politie meer dan 100 kilo professioneel vuurwerk aan. Een gedeelte van dat vuurwerk lag naast een gasfles die was aangesloten op een gaskachel. Bij het aangetroffen vuurwerk zaten onder meer 22 ‘shells’, die ook wel bekend staan als mortierbommen. ‘Het is niet voor te stellen wat er was gebeurd als dit vuurwerk in de woning was ontploft’, schrijft de politie in het persbericht.

Bij de woning in Oudebildtzijl werd door het vuurwerkteam van de politie ruim 75 kilo vuurwerk aangetroffen. Het ging om nitraten en ander professioneel vuurwerk. In Hijum trof de politie 15 kilo illegaal vuurwerk aan.

Drie personen moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Daarnaast heeft de burgemeester aan twee personen een bestuurlijke maatregel opgelegd. Dat betekent dat de burgemeester bevoegd is om een bewoner tijdelijk uit huis te plaatsen als er herhaling plaatsvindt.

Al het vuurwerk wordt binnenkort vernietigd door de politie.