Organisatoren spooktocht lachen zich een breuk: 'Dan moet je ineens naar het politiebureau. Ik pieste bijna in mijn broek'

De poppen op de achterbank van de politieauto. FOTO POLITIE LEEUWARDEN

Drie levensgrote poppen die in bomen in de Groene Ster hingen, hebben een vrouw en haar zoontje dinsdagavond de stuipen op het lijf gejaagd.
Lees meer over
Leeuwarden

De poppen hadden als kop witte handdoeken die gevuld waren met kranten en kleding die geleend was van de Leeuwarder toneelvereniging. „We hadden er expres geen enge gezichten op gemaakt, zodat ze niet te schokkend waren. We moesten ze natuurlijk in de middag al ophangen”, vertelt organisator Angela Doornewaard van camping De Kleine Wielen. „En we hadden overal briefjes opgehangen met daarop: ‘Laten hangen a.u.b. voor spokentocht’.”

Een vrouw die met haar zoontje aan het fietsen was, schrok er toch van en belde de politie. Die kwam naar de Groene Ster en zag daar inderdaad de poppen hangen. Omdat voorbijgangers, die geen onderdeel waren van de spooktocht, hierdoor ernstig konden schrikken, heeft de politie de poppen verwijderd en in de politieauto naar het bureau ‘geëscorteerd’. „Het gaf een lugubere indruk”, aldus de politie.

Drie afgeknipte touwtjes

De organisatoren keken dan ook raar op toen ze, voordat de spooktocht begon, even een rondje maakten en de poppen plots weg waren. „We hebben overal gezocht, maar niks gevonden. Toen gingen we vanochtend nog een rondje maken op de golfkarretjes en toen zagen we drie afgeknipte touwtjes.”

„Later zagen we dat de politie ze had meegenomen”, vertelt Doornewaard schaterlachend. „Ik pieste bijna in mijn broek. Dan moet je ineens naar het politiebureau. En daar zaten ze hoor, netjes op ons te wachten.”

Boetes kwamen er niet aan te pas, een agent heeft wel verteld dat het er inderdaad wat luguber uitzag. „Maarja, de een die lacht erom, de ander niet.”

‘Dat zal mij wel weer gebeuren’

Om de poppen zelf maakte Doornewaard zich niet zo’n zorgen, het ging haar meer om de geleende kleding. „Dat zal mij wel weer gebeuren, dacht ik. Dan organiseer ik iets, leen ik kleding en zijn de poppen, plus kleding, ineens weg.”

Ook zonder de hangende attributen was de spooktocht „meer dan geslaagd”, stelt Doornewaard. Zo’n 140 mensen deden, in groepjes van zes, mee aan de tocht. Iemand met een kettingzaag, een ‘spoker’ op een trike of een persoon die plots uit een doodskist stapte: er waren genoeg andere zaken aanwezig om de deelnemers de stuipen op het lijf te jagen.

Dat de poppen er niet bij waren, was dus zeker geen ramp. Een mooi verhaal, dat is het wel. „Iedereen op de camping praat erover. Vanavond hebben we een kampvuur, dan zullen we er vast nog een paar keer hartelijk om lachen”, zegt Doornewaard.

Nieuws

menu