Politie Leeuwarden zou in Prinsentuin ingrijpen, maar versterking had uur nodig om ter plekke te komen

De politie verzamelde zich achter het gemeentehuis, in afwachting van versterking. FOTO LC

De politie wilde dinsdagavond ingrijpen in de Prinsentuin. Maar omdat versterking op zich liet wachten, gebeurde dat niet. Dat verklaart de gemeente Leeuwarden na vragen van de Leeuwarder Courant.

Rond kwart voor negen dinsdagavond werden de politie en boa’s door ‘feestvierders’ bekogeld met flessen toen zij de Prinsentuin in wilden gaan. Dat gebeurde bij de ingang naast het HCL. De politie en de boa’s trokken zich toen terug.

‘Na het bekogelen van de politie en handhavers is voor de eigen veiligheid een terugtrekkende beweging gemaakt’, aldus een woordvoerder van de gemeente in de verklaring.

Wachten op versterking

Achter het gemeentehuis wachtte de politie vervolgens op versterking, onder meer van de Mobiele Eenheid. ‘De politie was voornemens na opschaling handelend op te treden en om, gezien de naderende avondklok, het publiek uit de Prinsentuin te verwijderen. Dit soort gedrag is onacceptabel en wordt ten zeerste afgekeurd. Om nieuwe escalaties te voorkomen is gedurende de fase van opschaling ervoor gekozen om niet duidelijk zichtbaar aanwezig te zijn’, schrijft de gemeente.

Op het moment dat de politie op sterkte was, was het intussen tien uur ‘s avonds en ging de avondklok in. De Prinsentuin was toen al nagenoeg leeg. ‘En was het niet meer nodig om op te treden’, valt te lezen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en gaat videobeelden bekijken in de hoop aanhoudingen te kunnen verrichten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden