Plannen flink gewijzigd: Blitsaerd-Oost krijgt nieuwe brug over Bonke

Kaart met de planning voor Blitsaerd-Oost. Aan de oostzijde komt een nieuwe brug over de Bonke. Bron: gemeente Leeuwarden.

Het plan voor het oostelijke deel van Leeuwarder wijk Blitsaerd is fors gewijzigd. Er komt een nieuwe wegontsluiting met een extra brug over de Bonke.
Lees meer over
Leeuwarden

De gemeente publiceerde deze week het beeldkwaliteitsplan voor Blitsaerd-Oost. Het westelijk deel van de villawijk is al bijna volgebouwd. De gemeente bereidde de afgelopen jaren met ontwikkelaar Wind het plan voor het oostelijke deel voor.

Een belangrijke ingreep is de gewijzigde ontsluiting. Auto’s en fietsers kunnen straks aan de oostzijde met een nieuwe brug over de Bonke naar de parallelweg langs de Groningerstraatweg rijden.

Eerder was het de bedoeling om de centrale weg en wijk uit te breiden tot bij de verderop gelegen boerderij, waar de Survivalvereniging zit. Dit gedeelte maakt echter geen deel meer uit van de plannen. Tussen de boerderij en Blitsaerd-Oost wordt een zonnepark aangelegd.

Ingrijpende veranderingen

De structuur van de nieuwe straten is ingrijpend veranderd, hoewel het principe van ‘wooneilanden’ in stand bleef. In het nieuwe ontwerp gaat het om een centrale ‘woonterp’ tegen de bestaande wijk aan en een aantal grillig gevormde schiereilanden aan de noordzijde.

De gemeente zet in op woningen van hoogwaardige architectuur en vraagt kopers dan ook om een geregistreerd architect in de arm te nemen. ,,Bij een dergelijke grote investering, die het bouwen van een huis vergt, is het onverstandig zelf iets te gaan ontwerpen of het ontwerp over te laten aan niet-architecten.”

De voorgeschreven woningtypen doen denken aan de variatie die Blitsaerd nu al kent. In sommige straten mogen alleen huizen met schuine kap verrijzen, verderop vormen bungalows en kubistische ontwerpen straks de norm. Een deel van de wijk wordt welstandsvrij en soms is zelfs de vorm van het perceel nog aanpasbaar. Er komen ook projectmatige woningen.

Procedures

Er moeten nog verschillende procedures worden doorlopen voordat het oostelijk deel van de wijk daadwerkelijk ingericht kan worden volgens het aangepaste plan. Op makelaarssite Funda wordt al reclame gemaakt voor de vrije kavels van ,,circa 450 tot 4000 vierkante meter.” De kavelprijzen variëren van 140.000 tot boven de 260.000 euro. De verkoop begint in maart.

De nieuwe brug komt over het laatste stukje van de Elfstedentochtroute. Bij de finish komen geen woningen, maar een parkachtige strook onbebouwd land.

Nieuws

menu