Restaurantrecensie | Plank vol lekkers bij Pecorino

Sjoddy, dat was inmiddels een vertrouwd begrip in culinair Leeuwarden. Bij het wijn- en spijslokaal, sinds 2016 aan de Druifstreek gevestigd, was het, zeker op zomeravonden, fijn tafelen. Maar sinds eind mei prijkt er een nieuwe naam aan de gevel: wijn- en eetbar Pecorino.

Pecorino.

Pecorino. FOTO LC

De naamswijziging blijkt te maken te hebben met veranderingen in de privésfeer van eigenaresse Ypie Tjeerdsma, die de zaak alleen heeft voortgezet met een nieuw concept.

Via de site hebben we gereserveerd voor de late shift, en we mogen op deze zomerse zaterdag kiezen uit de enige twee vrije tafeltjes buiten. Eén vangt nog net de laatste zonnestralen, dus die keuze is snel gemaakt.

Al snel staat er een grote kan water met twee glazen op tafel, gevolgd door de menukaart, of eigenlijk een plankje. Om de smaakpapillen op gang te brengen, krijgen we alvast wat brokjes pecorino, de zoute Italiaanse schapenkaas waarnaar het etablissement genoemd is.

Het menu bestaat uit drie onderdelen: kleine hapjes voor bij de borrel, snobberij , Fries voor snoeperij, en planken.

We wanen ons bijna in Frankrijk

Pecorino richt zich, net als voorganger Sjoddy, ook expliciet op wijnliefhebbers. Hiervoor is er een uitgebreide kaart met meer dan vijftig wijnen uit vooral Italië, Spanje en Zuid-Afrika. Per fles, maar ook veel per glas verkrijgbaar. Keuzes, keuzes. We vragen de serveerster om advies en zij komt weldra aanzetten met twee verschillende Chardonnays; een Spaanse en een Italiaanse. De een, de huiswijn, wat bloemig, de ander wat romig.

Een prima keus, beide vormen goed gezelschap van de hapjes waar we mee beginnen: een geitenkaaskroketje met kerriemayonaise. We likken onze vingers er letterlijk bij af, dit smaakt naar meer.

Dat meer volgt al gauw in de vorm van de genoemde snobberij: champignons in bierbeslag met kruidenboter, en een schaaltje camembert uit de oven met geroosterde plakjes brood. We delen de hapjes zodat we van alles kunnen proeven.

Het bierbeslag maakt de qua smaak niet heel uitgesproken champignons tot een feestelijk en krokant hapje. Ook de toast met Franse kaas kan ons bekoren, al proeven we de honing niet echt terug.

Voor wat betreft het hoofdgerecht borduurt Tjeerdsma voort op een succesnummer bij Sjoddy: de goedgevulde planken vol tapasgerechten die je kunt delen met meerdere mensen. Wij kiezen voor een combiplank met vis- en vegagerechtjes.

We moeten er even op wachten, maar dan komt er ook wat. Wow, wat ziet het er fantastisch uit, net een schilderijtje. Er is zoveel dat je bijna niet weet waar te beginnen. We smullen van tartaar van rode biet, avocadofriet, een bitterbal van ratatouille en gefrituurde jalapenos. Ook op visgebied worden we verwend, met onder meer spicy Zeeuwse mosseltjes, ceviche van zeebaars en garnalen, zowel Noorse als Hollandse. Alles gaat schoon op, inclusief de zoete aardappelfriet die we erbij besteld hebben.

Het meest verrast zijn we door de gerookte watermeloen en dito maïssalade. Inmiddels vegetarische liefhebbers van gerookte ham kunnen hun hart ophalen aan de plakjes fruit, die urenlang gerookt zijn en daarna ingelegd in een mengsel van zout, as en specerijen.

De witte grenachewijn uit het Rhônegebied die we erbij drinken, maakt al die verschillende smaken nog intenser.

De avondzon, de goede wijn, de lekkere hapjes en het gezellige rumoer om ons heen: we wanen ons bijna in Frankrijk. Dat brengt mij op de gedachte dat dit concept misschien wel vooral in de zomer een succes is. Zo’n plank smaakt binnen, naast de centrale verwarming, toch anders lijkt mij. Maar tafelgenoot is het daar niet mee eens. ,,Och, dit zou mij binnen ook prima smaken’’, reageert hij.

De vriendelijke serveerster merkt bij het afrekenen op dat we het echt getroffen hebben deze avond. We denken even dat ze doelt op het mooie weer, maar het gaat erom dat de horeca vanaf vandaag weer langer open mag. Inderdaad, het is al na tienen maar veel tafeltjes zitten nog vol en verderop schuiven nieuwe borrelaars aan.

Wat fijn, het leeft weer in de stad.

Pecorino wijn & eetbar

Druifstreek 55

Leeuwarden

Telefoon 058 250 4150

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Eten & drinken
Hete Soep