Bijna heel MCL ligt plat: verpleegkundigen leggen massaal het werk neer voor hoger loon

De sit-in in het MCL in Leeuwarden.

De sit-in in het MCL in Leeuwarden. Eigen foto

Personeel van MCL in Leeuwarden legt vandaag, donderdag, massaal het werk neer. Met een sit-in en een mars rond het ziekenhuis maken ze duidelijk betere arbeidsvoorwaarden te willen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het Leeuwarder ziekenhuis behoort tot de 64 ziekenhuizen die meedoen aan de landelijke stakingsdag. Medewerkers van de ziekenhuizen eisen meer salaris en betere voorwaarden.

In MCL wordt donderdag een zondagsdienst gedraaid, wat betekent dat er alleen spoedzorg wordt verleend. Vier van de veertien operatiekamers zijn operationeel.

Vier- tot vijfhonderd medewerkers deden donderdag rond het middaguur mee aan een ‘sit-in’ in de hal van het ziekenhuis, gehuld in rode en paarse vakbondhesjes. Daarna volgde een mars met spandoeken rond het hospitaal.

‘Jeugd vertrekt massaal’

Te veel werk in te weinig tijd wegens personeelstekort, slecht betaald en dan ook nog onregelmatige diensten. Dat is kort samengevat waar het medisch personeel tegenaan loopt. ,,We zien de jeugd massaal vertrekken omdat het werk niet te combineren is met het privéleven. En dan wordt door de werkgever ook nog flexibilisering gevraagd’’, aldus verpleegkundige Jurgen Bohlken van het actiecomité.

De andere Friese ziekenhuizen doen niet mee, maar zeggen wel achter de acties te staan. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en Tjongerschans in Heerenveen houden ‘ludieke acties’.