Overweldigende vraag naar huurhuizen Stiens

Bij WoonFriesland loopt het storm: de belangstelling voor 26 nieuwe sociale huurwoningen op het oude spooremplacement van Stiens blijkt overweldigend.

De eerste bewoners zijn blij met de nagelnieuwe huizen in Stiens.

De eerste bewoners zijn blij met de nagelnieuwe huizen in Stiens. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf/WoonFriesland

Voor ieder huis waren gemiddeld 240 inschrijvingen, meldt de corporatie. Ze zette de woningen deze zomer geleidelijk te huur op haar website. De eerste huurders hebben inmiddels hun sleutel. In september kan ook de laatste groep nieuwe bewoners beginnen met inrichten. WoonFriesland heeft 6 miljoen euro in de nieuwbouw geïnvesteerd.

De vraag naar huurhuizen groeit sowieso, maar in dit geval was de combinatie met parkeerruimte, flinke tuinen en de bijzondere architectuur extra aantrekkelijk, denkt WoonFriesland. De vorm van de huizen doet namelijk denken aan een trein met locomotief: een knipoog naar de Dokkumer Locaalspoorweg die hier vroeger langsliep.

Het buurtje is groter dan alleen de corporatiewoningen: het telt in totaal 58 huizen. Die zijn ontworpen door architectenbureau Min2. Ontwikkelaar en bouwer Friso nam de planvorming in 2019 over van Proplan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden