Overlast in Vlietzone neemt weer toe: 'Dit is de druppel dat er kinderen bij waren'

Een vechtpartij waar kinderen getuige van zijn. Een buurtbewoner die op de vlucht slaat. Een ijzeren staaf die in beslag is genomen. De overlast in de Vlietzone neemt toe.

De oude garage van Douma, hier wonen cliënten van zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat in Leeuwarden.

De oude garage van Douma, hier wonen cliënten van zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat in Leeuwarden. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Dinsdag aan het einde van de middag ontstaat er een vechtpartij in de Willem Loréstraat waarbij cliënten van Strong ID betrokken zijn. De gealarmeerde politie weet de vechtpartij te stoppen en neemt onder meer een ijzeren staaf in beslag.

Een buurtbewoner die zijn kinderen van straat wilde halen, sloeg op de vlucht toen de jongeren plotseling zijn kant op renden. ,,De man zette het met zijn kinderen op een lopen want hij dacht dat ze hem achterna wilden”, vertelt een andere wijkbewoner. ,,Dit is wel de druppel nu er kinderen getuigen van waren.”

Het is de derde opeenvolgende zomer dat er overlast ontstaat rond Strong ID. De zorgaanbieder vangt jongeren op die elders in de hulpverlening buiten de boot zijn gevallen. Velen van hen wonen rond het pand in de Willem Loréstraat in kamers van een particuliere verhuurder. De overlast rondom Strong ID gecombineerd met andere problemen in de wijk nam vorig jaar zulke grote vormen aan dat de gemeente Leeuwarden intussen een ‘Plan van Aanpak Vlietzone’ heeft opgesteld.

'Wij blijven ons afvragen of zo’n instelling wel in de wijk hoort'

,,De begeleiders van Strong ID doen het op zich wel goed maar zijn er niet altijd. Wij blijven ons afvragen of zo’n instelling wel in de wijk hoort”, zegt Ruud Fransz van Vlietvaardig.

Andere locatie Strong ID geen optie voor gemeente

De politie bevestigt het incident van dinsdagmiddag. Volgens een woordvoerder zijn twee mannen bekeurd. De een voor openbare dronkenschap, de ander voor het in bezit hebben van een ijzeren staaf. In totaal zouden er volgens de politie vijf mensen betrokken zijn geweest. Cijfers over het aantal incidenten van de laatste tijd wil de politie niet geven. ,,We zien dit als een op zichzelf staand incident.”

De gemeente kijkt er anders naar. ,,Vanaf 1 juni zijn er 24 meldingen gedaan over dit gebied bij het Meldpunt Overlast”, zegt woordvoerder Rob Leemhuis. ,,De tijd ervoor was het rustiger in de wijk.” Eigenlijk wilde de gemeente het omgevingsoverleg met de buurt stopzetten, juist omdat de overlast danig was afgenomen. ,,Maar dat zetten we nu waarschijnlijk toch door.”

Inzet blijft het terugdringen van de overlast door jongeren rond Strong ID. Verhuizen van de zorgaanbieder naar een andere locatie in Leeuwarden is voor de gemeente geen optie. ,,De kans is groot dat je dan elders een probleem krijgt. En de kamerverhuur op deze locatie (waar Strong ID gebruik van maakt, red.) blijft bestaan.” Ook het cameratoezicht in de buurt blijft.

'We gaan het weer aanscherpen'

Marcel Lautenbach van Strong ID zegt dat er jongeren van buiten zijn organisatie bij het incident betrokken waren. Iets wat de politie bevestigt. ,,Het ging de goede kant op, al waren er de laatste tijd wel wat klachten over geluidsoverlast. We gaan het weer aanscherpen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Vlietzone