'Overlast houtkachels door corona veel erger'

FOTO ANP

De gemeente Leeuwarden moet beter onderzoek doen naar de overlast van houtkachels. Corona verergert de hinder.
Lees meer over
Leeuwarden

Die eis legde Leeuwarder Ronnie Pieters neer bij het rechtscollege. Pieters strijdt al jaren tegen houtstookkachels vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Hij vindt dat de gemeente tot nu toe bepaald niet het vuur uit de sloffen loopt om de gevolgen van het stijgend aantal houtstookkachels te onderzoeken. De Leeuwarder is voorman van de Beweging Friezen voor Frisse Lucht.

Pieters’ echtgenote heeft door longklachten veel last van de rook die bijna dagelijks door een vijftal houtkachels rondom hun woning wordt uitgestoten. ,,Vroeger gingen de kachels pas om half zes ’s avonds aan en nu iedereen door de corona thuis is ’s ochtends al’’, zei Pieters vrijdag tijdens een videozitting bij de Raad van State.

Al in 2017 vroeg Pieters de gemeente onderzoek te doen en maatregelen te nemen. Maar de gemeente schoof het steeds voor zich uit, zei zijn raadsman Kees van Oosten.

,,De gemeente heeft weinig trek om de houtkachels aan te pakken. Want de overheid wil dat mensen van het gas afgaan en overgaan op alternatieven, zoals het stoken van hout en biomassapallets. Dat 10 procent van de bevolking daar heel veel last van heeft en er in het uiterste geval dood aan kan gaan, kan de gemeente blijkbaar niet zoveel schelen’’, aldus de advocaat.

'De gemeente heeft weinig trek om de houtkachels aan te pakken'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu neemt aan dat fijnstof uit houtrook even schadelijk is voor de gezondheid als fijnstof afkomstig van bijvoorbeeld het verkeer.

Grote kritiek

Van Oosten en Pieters hebben grote kritiek op de wijze waarop de gemeente uiteindelijk onderzoek heeft gedaan. In plaats van alle houtkachels in de buurt rondom Pieters’ woning aan de Kalmaleane in de Leeuwarder wijk Westeinde in kaart te brengen en te onderzoeken, werd er één kachel aan de Harmen Sytstrawei uitgepikt.

En dan controleerde de gemeente alleen een paar keer op dagen met noorden en oostenwind, terwijl Pieters het meeste last heeft met westzuidwesten wind. Dat is bovendien de meest voorkomende windrichting in Nederland.

Rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen wilde weten waarom de gemeente niet bij zuidwestenwind heeft gecontroleerd. Daarop deelde een Leeuwarder milieuambtenaar mee dat de capaciteit van het ambtelijke apparaat beperkt is. Maar een duidelijke uitleg waarom de gemeente niet één keer heeft gecontroleerd als de rook richting de woning van Pieters waait, kwam er niet.

De Raad van State gaat uitzoeken of er meer onderzoek gedaan moet worden. Uitspraak binnen enkele weken.

Nieuws

Meest gelezen