Opnieuw oproep tot protest tegen avondklok op social media: burgemeester Buma kondigt noodverordening af voor Leeuwarden

FOTO KAPPERS MEDIA

Burgemeester Buma heeft zaterdagmiddag een noodverordening afgekondigd voor Leeuwarden nu op social media opnieuw een oproep tot protest tegen de avondklok rondgaat.
Lees meer over
Leeuwarden

De noodverordening geldt van 17.00 tot 4.30 uur voor de hele stad. Iedereen wordt gevraagd zich tussen die uren niet naar buiten te begeven. De hele stad geldt daarnaast als veiligheidsrisicogebied (sinds 20 maart gold dat al voor de binnenstad) en kan er preventief gefouilleerd worden.

Een noodverordening kan door een burgemeester worden afgekondigd als er vrees is voor ernstige wanordelijkheden. Volgens Buma zijn er aanwijzingen dat er ‘onaangekondige samenkomsten’ zijn georganiseerd voor zaterdagavond. Daarbij zijn er signalen die wijzen op schermutselingen met de politie.

Vanaf woensdag circuleren er oproepen op het internet om vanavond te protesteren. Over de hoeveelheid signalen dat er zaterdagavond mogelijk protesten of ongeregeldheden in Leeuwarden zouden kunnen plaats vinden, wil Buma niet veel kwijt. ,,Er zijn voldoende serieus te nemen signalen. Ik wil duidelijk maken dat het geen zin heeft om vanavond de straat op te gaan.”

,,De noodverordening is bedoeld om mensen of groepjes mensen die willen samen komen, aan te kunnen spreken voordat er wanordelijkheden ontstaan. Dus als je op weg bent naar het centrum kan de politie je aanspreken en sommeren om naar huis te gaan. Doe je dat niet, dan kan je aangehouden worden”, aldus Buma.

Het gaat nadrukkelijk niet om mensen te beletten na vijf uur boodschappen te doen - de supermarkten blijven gewoon open. ,,Het is echt bedoeld om mensen die wat anders van plan zijn aan te kunnen spreken en eerder op te kunnen treden.”

Tweede keer in week tijd

Buma zette het middel maandag ook al in om de orde te bewaren. Twee dagen later volgde burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland nadat opgeroepen werd tot protest in Drachten.

Met de noodverordening treedt een gebiedsverbod in werking voor mensen die wilden demonstreren. Hierdoor heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. De politie kan ermee iedereen bevelen om weg te gaan. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden cel of een boete van maximaal 4350 euro.

Buma maakte vrijdag ook bekend dat vijf personen die zich in de oudjaarsnacht misdroegen een dwangsom opgelegd hebben gekregen. Als zij opnieuw de openbare orde verstoren, moeten ze 2000 euro betalen.

Rellen in andere steden

Protesten tegen de avondklok liepen afgelopen dagen in andere steden uit de hand. In onder meer Eindhoven, Rotterdam en Enschede kwam het tot massale rellen en plunderingen. In Urk ging bij een protestbijeenkomst een coronateststraat van de GGD in vlammen op.

Nieuws

menu