Open Monumentendag Leeuwarden gaat door en draait om Us Heit

Stadhouder Willem Lodewijk van Nassau (Us Heit) heeft een standbeeld voor het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Om hem draait dit jaar de Open Monumentendag in Leeuwarden. Foto LC/Erwin Boers

De Open Monumentendag van Leeuwarden gaat dit jaar door en draait om stadhouder Willem Lodewijk, die vier eeuwen geleden overleed.

De coronamaatregelen leidden bij de organisatie tot zorgen, maar zij besloot uiteindelijk toch door te pakken met het jaarlijkse evenement, dat dit jaar op 12 september plaatsvindt. Om problemen te voorkomen zijn alleen grotere publieksgebouwen opengesteld, met als uitvalsbasis het stadhuis.

De Friese Staten namen graaf Willem Lodewijk van Nassau in 1584 aan als stadhouder nadat ze zich van het Spaanse katholieke bewind hadden bevrijd. Us Heit, zoals de stadhouder later wel werd genoemd, bevrijdde later ook Groningen en Drenthe. Hij was stichter van de universiteit in Franeker en betrokken bij de oprichting van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Leeuwarder standbeeld van Willem Lodewijk staat tussen het Stadhouderlijk Hof en het stadhuis. Beide gebouwen zijn geopend voor publiek. Ook de Grote Kerk, Het Princessehof, de Kanselarij en het Historisch Centrum Leeuwarden zullen worden opengesteld. Bearn Bilker geeft lezingen over Willem Lodewijk en de andere Nassaus die door de eeuwen heen in Leeuwarden resideerden.

Er gelden wel restricties. Wie Het Princessehof of orgelconcerten in de Grote en Waalse Kerk wil bezoeken, moet vooraf kaartjes reserveren. Meer informatie is in september te vinden op de websites van het Historisch Centrum Leeuwarden en Open Monumentendag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden