Ontwikkelingen rond Welcome to the Village worden landelijk gevolgd

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals volgt de ontwikkelingen rond Welcome to the Village op de voet. Dat stelt directeur Berend Schans.

Dansen, hossen en bier drinken op Welcome To The Village.

Dansen, hossen en bier drinken op Welcome To The Village. Foto: Ruben van Vliet

Dinsdag schorste de rechtbank de vergunning voor Welcome to the Village dat volgende week vrijdag zou beginnen. Groene Ster Duurzaam had om een voorlopige voorziening gevraagd aan de rechtbank omdat zij stellen dat het festival broedende vogels verstoort en schadelijk is voor de flora en fauna in en rond de Groene Ster.

De rechter oordeelde dat zowel de gemeente als de provincie Friesland fouten hadden gemaakt bij de vergunningsverlening.

,,Vandaag heb ik informeel overleg met een advocaat om te kijken wat we kunnen doen voor Welcome to the Village en of er een precedent werking van de uitspraak uitgaat.” Echt bang daarvoor is Schans niet. ,,Wij vermoeden dat de precedentwerking bij uitspraken van een voorzieningenrechter minder sterk is.”

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) wil ook onderzoeken hoe dit soort problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. ,,Overheden zouden meer mee moeten denken met organisatoren en minder risico-mijdend gedrag moeten vertonen.”

Vooral het op het laatste moment afgeven van vergunningen voor festivals is Schans een doorn in het oog. ,,Vergunningen worden soms op het allerlaatste moment afgegeven, met alle risico’s van dien voor de organisatoren van festivals.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Welcome to The Village
Festivals