Ontploffing bij pand zorgaanbieder Strong ID in de Vlietzone: 'Die camera's moeten terug'

Bij het pand van zorgaanbieder Strong ID in de Vlietzone is vannacht een projectiel ontploft. De knal was zo hard dat het alarm van verderop geparkeerde auto’s afging.

De eigen camera’s van Strong ID registreerden het incident. Rond half twee ’s nachts komt een auto de straat ingereden, stopt en vanuit het open raam wordt er een projectiel naar het pand gegooid. De auto rijdt daarna snel weg. Even later volgt er een explosie.

Strong ID vangt jongeren op die in de reguliere hulpverlening buiten de boot zijn gevallen. Rondom de zorgaanbieder was het de afgelopen twee jaar regelmatig onrustig door overlast van rondhangende jongeren, vechtpartijen en geluidsoverlast. Om die overlast tegen te gaan plaatste de gemeente Leeuwarden in december vorig jaar twee camera’s in de wijk.

Samen met de maatregelen die Strong ID zelf nam, intensiever toezicht én de camera’s nam de overlast het afgelopen jaar sterk af. Zo sterk dat de gemeente Leeuwarden de eigen camera’s per 1 oktober uitzette en liet weghalen. Tegen de zin van veel bewoners, de zorgaanbieder en de stichting Vlietvaardig in, die daar pas deze week zelf achter kwamen. Volgens hen hadden de camera’s juist een preventieve werking. ,,Als de camera’s er nog hadden gehangen, hadden we nu in ieder geval het kenteken van de auto gehad”, zegt Marcel Lautenbach van Strong ID.

Communicatie gemeente niet goed

Burgemeester Sybrand Buma erkent dat de buurt eerder geïnformeerd had moeten worden over het weghalen van de camera’s. ,,We hebben dat besluit in september genomen en los van de reden waarom, begrijp ik heel goed dat mensen dat eerder dan afgelopen donderdag wilden horen. Ondanks alle drukte moeten we altijd opletten dat we tijdig communiceren. Het is begrijpelijk dat er kritiek op is dat het zo laat is gecommuniceerd, daar moet ik voor waken. Iedereen heeft recht op tijdige informatie.”

De camera’s zijn op 1 oktober uitgezet omdat toen de termijn afliep dat ze er mochten hangen. Op dat moment moest er een besluit genomen worden: verlenging van de maatregel voor cameratoezicht of het weghalen van de camera’s. ,,Het plaatsen van camera’s is een zwaar middel en dat moeten wij ook verantwoorden. Zeven meldingen over drie incidenten tussen 1 juli en 1 oktober rechtvaardigt de inzet van de camera’s niet”, verklaart burgemeester Sybrand Buma het besluit om het cameratoezicht niet te verlengen.

Komen camera’s terug?

Dat er in de nacht van donderdag op vrijdag een projectiel tegen het pand van Strong ID is gegooid, dat vervolgens ontplofte, doet volgens hem niets af aan de juistheid van het besluit in september om de camera’s weg te halen.

,,Ik vind die incidenten zorgelijk. Als de buurt zegt 'we willen cameratoezicht', dan wil ik als burgemeester camera’s plaatsen als het juridisch mogelijk is. Op dit moment is één zo’n incident onvoldoende reden om het juridisch rond te krijgen om camera’s te plaatsen.”

Mirka Antolovic van de PvdA bepleit maatwerk, ook als het gaat om het plaatsen van camera’s zoals rondom de Willem Loréstraat in de Vlietzone. ,,Dit is geen doorsnee wijk waar je tijdelijk cameratoezicht instelt. Ik vind dat er meer gekeken moet worden naar wat er nodig is om een probleem aan te pakken, dan dat er uitgegaan wordt van alle regels en procedures die er zijn.” 

,,,Je ziet dat zodra de camera’s weg zijn, de ellende weer begint. Als de gemeentecamera’s er nog hadden gehangen, hadden we betere beelden gehad van dit incident. Die camera’s moeten zo snel mogelijk weer terug”, zegt Marcel Visser van de VVD. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Vlietzone