Onderzoek naar omstreden Nederlands bootpaspoort leidt naar woonwijk Leeuwarden

De journalist van Nieuwsuur. PRINTSCREEN YOUTUBE

Het zogenoemde Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) van Nederland is omstreden. Het lijkt erop dat steeds meer buitenlandse opvarenden onder de Nederlandse vlag willen varen. Voor criminele organisaties een ideaal middel om anoniem en ongestoord rond te kunnen varen. Journalisten van Nieuwsuur deden onderzoek naar het ICP en kwamen uit in een woonwijk in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Een bootpaspoort, oftewel het kenteken van een schip, is nodig voor autoriteiten om de opvarenden te kunnen identificeren. Toen enkele jaren geleden de Lifeliner bootvluchtelingen oppikte op zee en die vervolgens in Italië aan wal bracht, trok het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de handen werden van het certificaat af. Het ICP veranderde: onder het kopje vlag staat in plaats van ‘Nederland’ nu ‘Niet van toepassing’.

Het lijkt voor bijvoorbeeld iemand uit China of Amerika sindsdien een eitje om een Nederlands certificaat aan te schaffen. Het ‘bootkenteken’ wordt meer en meer uitgegeven en het blijkt, zo vertelt de Watersportbond aan het programma, dat het bijna niet te controleren is wie of welke organisatie achter de aanvraag is. Zo is het bijvoorbeeld alleen nodig om een adres in de EU te hebben om het ICP te kunnen bemachtigen. In Leeuwarden bezocht Nieuwsuur iemand die deze certificaten aan de man brengt. ,,Ik geloof er niets van dat er criminele organisaties achter zitten’’, vertelt de Leeuwarder aan het programma toen hij met de feiten geconfronteerd werd. Hij doet weliswaar legale praktijken, maar het toont wel aan hoe makkelijk er schijnconstructies in elkaar gezet kunnen worden. De man heeft inmiddels honderden certificaten geregeld via zijn adres. ,,Ik ben me van geen kwaad bewust. Mijn inziens zijn het allemaal klanten met een zeilbootje.’’

Ondertussen liggen er tientallen gedupeerden aan de ketting in Italië. Allemaal mensen die denken een geldig bewijs te hebben, maar niets is minder waar. De grootste drugsvangst ooit op Spaanse wateren onlangs, bleek te varen onder Nederlandse vlag. Het verantwoordelijke ministerie geeft Nieuwsuur te kennen te werken aan een oplossing.

Nieuws

menu