Onderzoek 'buurthuisfuncties' in Zuidlanden en Middelsee

De promotieletters van Middelsee in Leeuwarden. FOTO GEMEENTE LEEUWARDEN

Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden start een onderzoek naar de ontwikkeling van wijkbijeenkomstruimtes in De Zuidlanden en Middelsee. Dit beloofde hij woensdag aan de gemeenteraad.
Lees meer over
Leeuwarden

In De Zuidlanden is al langere tijd behoefte aan een plek waar ,,de buurt zich kan verzamelen’’. Dat hoeft niet per se een klassiek buurthuis op te leveren, benadrukte hij. De Haan wil ook andere opties bekijken. Hij rapporteert er volgend jaar over.

De Haan verricht het onderzoek op verzoek van Mohammed Benmhammed (PvdA), die hiervoor een breed gesteunde motie indiende. Partijen denken er overigens verschillend over. De VVD en GBL vinden de bouw van een buurthuis bijvoorbeeld geen gemeentelijke taak. Gebruik van commerciële horecaruimte in de wijk is voor hen wel denkbaar.

Ontwikkelingskader

De gemeenteraad stemde in met het ontwikkelingskader voor de nieuwe wijk. Hierin wordt de bouw van de wijk in globale lijnen geschetst. De FNP stemde als enige tegen. Deze partij wil eerst andere bouwplannen, zoals het omstreden plan voor De Hem, tegen het licht houden voordat ze instemt met de kaders van Middelsee.

In het noordelijk deel van Middelsee ligt overigens al een geldig bestemmingsplan: de bouw van de eerste 750 huizen is er al begonnen. Veel politieke partijen willen dat De Haan de komende tijd de vraag naar woningen en de geplande bouw beter op een rijtje zet. Ze verliezen het overzicht in de plannenmakerij en kijken kritisch naar bebouwing van weilanden.

Nieuws

Meest gelezen