Ondanks oproepen tot demonstraties bleef het rustig op straat in Leeuwarden, burgemeester Buma kondigde noodverordening af

FOTO KAPPERS MEDIA

De politie en mobiele eenheid reden maandagavond in grote aantallen door de straten van Leeuwarden. Rond de klok van acht uur kondigde burgemeester Sybrand Buma tot 21:00 uur een noodverordening af voor het centrum en de Oranjewijk.
Lees meer over
Leeuwarden

Met de noodverordening trad een gebiedsverbod in werking voor mensen die wilden demonstreren. Hierdoor had de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. De politie kan dan iedereen bevelen zich te verwijderen. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden cel of een boete van maximaal 4350 euro.

Een noodverordening kan door een burgemeester worden afgekondigd als er vrees is voor ernstige wanordelijkheden. Na negen uur zou de avondklok gelden en was de noodverordening overbodig omdat dan überhaupt niemand meer op straat mocht zijn.

Op sociale media circuleerden verschillende oproepen om maandagavond te protesteren tegen de coronamaatregelen. Op verschillende plekken in de stad wilden mensen zich verzamelen om van daaruit richting het centrum te gaan. Onder meer de Jumbo bij het Hoeksterend en de Albert Heijn aan de Emmakade werden genoemd als verzamelplek. Op deze locaties bleef het rustig.

De supermarkten in het centrum en de Oranjewijk reageerden op de oproepen door eerder te sluiten, in plaats van om 20:45 uur. Bij de Azaleastraat verzamelden zich tussen 20:30 en 21:00 ongeveer twintig mensen. Op het moment dat politie met meerdere voertuigen arriveerde, verspreidde de groep zich, vertelt een buurtbewoner.

Burgemeester Buma gaf in een persverklaring aan dat de vrees bestond dat groepen mensen in het centrum de confrontatie aan wilden gaan met de politie. Ook zouden sommigen het plan hebben gehad om te gaan plunderen. Daarom is de noodverordening afgekondigd. Andere groepen, waaronder de harde kern van Cambuur, gaven juist weer aan om plunderingen en vernielingen niet te tolereren en in te grijpen als dat toch gebeurde.

Nieuws

Meest gelezen