Omrop-baas mag van minister maximaal 148.000 euro verdienen

OMROP FRYSLAN

Een bestuurder van Omrop Fryslân mag van Mediaminister Arie Slob maximaal 148.000 euro per jaar verdienen.
Lees meer over
Leeuwarden

Slob past de salarisregels naar beneden aan na jarenlange commotie over de beloning van omroepbazen in Nederland. Tot en met dit jaar geldt er een salarisplafond van 201.000 euro.

,,Dit is de samenleving niet goed uit te leggen’’, meldt Slob. ,,Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld.’’

De topbestuurders van de publieke omroep worden verdeeld in vier categorieen op basis van bereik en/of aantallen leden. Omrop Fryslân hoort bij de laagste, samen met PowNed. Voor bestuurders hier komt er een salarisplafond van 148.000 euro. Bij mini-omroep PowNed was het Dominique Weesie die jarenlang het maximum opstreek.

Bestuurders van bij voorbeeld de NTR en Omroep Brabant mogen maximaal 176.000 euro verdienen, zij van de EO, MAX, STER en VPRO maximaal 198.000 euro. Het huidige maximum blijft alleen bestaan bij de NPO, de NOS en bij de drie grote fusie-omroepen AVROTROS, BNNVARA en KRO-NCRV.

De nieuwe regels gaan volgend jaar in. In de praktijk moeten zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders salaris inleveren. Zij verdienen gemiddeld 25.000 euro meer dan het nieuw afgesproken plafond. Voor zittende bestuurders komt er een afbouwregeling van zeven jaar.

Nieuws

menu