Geen sprake meer van dreiging rondom provinciehuis in Leeuwarden. Politie schaalt af

De omgeving van het provinciehuis in Leeuwarden is afgesloten door de politie. FOTO JACOB VAN ESSEN

De politie heeft woensdag alle panden rondom de Tweebaksmarkt in Leeuwarden ontruimd en het gebied afgezet. Volgens de politie was er een serieuze dreiging binnengekomen. Er zou een bommelding zijn geweest, gesproken werd over een schervenbom. Rond 14.00 uur werd er afgeschaald.
Lees meer over
Leeuwarden

De politie had informatie dat een persoon met een explosief voorwerp onderweg zou zijn naar het provinciehuis, zei commissaris van de Koning Arno Brok tegen Statenleden. Identiteit van die persoon zou bekend zijn bij de autoriteiten, zei Brok.

De politie kan nog niets zeggen over de aard van de melding waarna de Tweebaksmarkt werd ontruimd. Ook wil de politie niet ingaan op vragen over de reden waarom om twee uur de straat weer vrij werd gegeven. Het onderzoek loopt, aldus een woordvoerder. ,,Er was reden om om het grootschalig op te pakken.” Er zijn geen aanhoudingen verricht en de politie wil niets kwijt over ‘uit welke hoek’ de melding kwam.

Medewerkers van het provinciehuis zaten binnen tijdens de ontruiming. De deur van het provinciehuis was dicht. De Statenvergadering over de Lelylijn werd later hervat. Statenleden moesten in de Statenzaal blijven. Overig personeel zat in de commissiezaal beneden.

Volgens de LC-verslaggever die in het provinciehuis aanwezig was, werd er opgeroepen om weg te blijven bij ramen en de voordeur. De sfeer was ontspannen, aldus de verslaggever. Buiten het provinciehuis stonden zo’n 30 tot 40 betogers.

Nieuws

menu