OM niet ontvankelijk in zaak Badpaviljoen Hindeloopen

Het Badpaviljoen op de IJsselmeerdijk in Hindeloopen. FOTO LC

De economische politierechter heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag niet ontvankelijk verklaard in een strafzaak die was aangespannen tegen de BV Badpaviljoen Hindeloopen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het OM besloot tot vervolging van de BV omdat die zonder vergunning tussen 1 januari 2016 en 13 januari 2017 sloop- en renovatiewerkzaamheden aan het rijksmonument had uitgevoerd zonder dat er een omgevingsvergunning was verstrekt. Daarbij werd, tegen de zin van de gemeente Súdwest-Fryslân, het oude blikken plafond verwijderd en vervangen. Ook kozijnen en boeidelen werden vervangen.

Philine America, raadsvrouw van de BV, betoogde dat deze zaak bij de bestuursrechter thuishoorde en niet bij de economische politierechter. ,,Naar mijn mening had het OM zich niet voor het karretje van de gemeente moeten laten spannen.’’ De gemeente is al een bestuursrechtelijk handhavingstraject gestart. Volgens America wil de gemeente de BV – in persoon vertegenwoordigd door Douwe Jan van der Meulen – een hak zetten, terwijl hij al enkele tonnen euro’s heeft besteed om het paviljoen met zoveel mogelijk originele details te behouden. ,,Het was in zeer slechte staat toen hij eigenaar werd. Veel oorspronkelijke details waren al verloren gegaan.’’

Haar cliënt zou verondersteld hebben dat hij geen milieuvergunning hoefde aan te vragen. Begin dit jaar legde de gemeente de eigenaar al een last onder dwangsom op met de bepaling dat het werk binnen twee maanden ongedaan moest worden gemaakt. ,,Daar is 2 ton mee gemoeid. Dat heeft hij niet, ook niet binnen afzienbare termijn.’’ De gemeente deed aangifte van een economisch delict omdat de eigenaar willens en wetens een rijksmonument schade had toegebracht.

Officier van justitie Syb Buist stelde dat Van der Meulen zeer berekenend bezig was geweest. Hij bestreed de suggestie dat hij zich voor het karretje van de gemeente had laten spannen: ,,Zo werkt het Openbaar Ministerie niet.’’ Van der Meulen zei de hele kwestie vooral erg pijnlijk te vinden. ,,Het heeft ontzettend veel geld gekost en we zijn er nog lang niet.’’ Rechter Klaas Bunk volgde de raadvrouw in haar verzoek om het OM niet ontvankelijk te verklaren. ,,Het strafrecht heeft hier niet of nauwelijks een rol. Het lijkt een competentiewedstrijd te worden en dat moeten we niet hebben.’’

Nieuws

Meest gelezen