OM: geen aanwijzingen voor inmenging Iran bij steekpartij station Leeuwarden

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte van de steekpartij bij het station in Leeuwarden een persoonlijk motief. Aanwijzingen dat Iran achter de aanslag zit zijn er volgens justitie niet, laat het OM desgevraagd weten.
Lees meer over
Leeuwarden

Komende donderdag staat de 38-jarige Iraanse Koerd voor het eerst terecht bij een openbare zitting bij de rechtbank in Leeuwarden. De man wordt verdacht van poging tot moord op de Iraans Koerdische activist Sadegh Zarza. Hij zou het slachtoffer op 19 juni voor het station hebben geprobeerd dood te steken met een mes. Zarza raakte zwaargewond, maar overleefde de aanval.

Vlak na zijn aanhouding zei de verdachte volgens zijn advocaat Peter Bonthuis dat hij een politiek motief had. Volgens Bonthuis verklaarde zijn cliënt dat hij Zarza ,,wilde doden’’ omdat hij hem en de Koerdische Democratische Partij Iran (KDPI) ,,verantwoordelijk houdt voor de dood van vier vrienden’’.

Inmenging Iran

De familie Zarza heeft altijd gedacht dat de Iraanse regering achter de aanslag zat. De verdachte kreeg contact met zijn latere slachtoffer via zijn vader, die een oud-klasgenoot van Zarza zou zijn. De vader is nu ambtenaar in Iran, ontdekte de familie naar eigen zeggen later.

Van zo’n motief is echter niets gebleken, zegt het OM. ,,Het onderzoek heeft geen aanwijzingen gevonden voor statelijke inmenging. Die optie is nadrukkelijk meegenomen in het onderzoek, maar er zijn hiervoor geen aanwijzingen gevonden. De verdachte heeft bekend en hij verklaart een persoonlijk motief te hebben’’, zegt woordvoerder Bart Olmer van het OM. Op dat persoonlijke motief wil de woordvoerder nu niet ingaan.

Het rechercheonderzoek is nagenoeg klaar. ,,Wel is de recherche nog bezig met relatieonderzoek om daarmee een compleet beeld te krijgen van de persoon van de verdachte. Zo wil de recherche nog spreken met enkele familieleden van de verdachte.’’

De verdachte zat vanaf kort na zijn aanhouding tot vorige week in beperkingen en mocht daarom geen contact met de buitenwereld hebben. Die beperkingen zijn inmiddels opgeheven. Volgens Olmer gaat de officier van justitie donderdag vragen om nader onderzoek ,,naar de psyche van de verdachte’’. De zitting donderdag is pro forma. Een inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later.

Nieuws

menu