OM eist zestien jaar in zaak Zarza en spreekt van duidelijk plan 'dat op een gruwelijke wijze is uitgevoerd door middel van een slachtpartij'

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zestien jaar cel wegens een poging tot moord op de Iraanse Koerd Sadegh Zarza vorig jaar.

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden.

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De verdachte, een 39-jarige Iraanse Koerd, zou op 19 juni vorig jaar voor het station in Leeuwarden de nu 65-jarige politieke activist Zarza hebben geprobeerd dood te steken. Volgens officier van justitie Corien Fahner is er sprake van poging tot moord.

De vader van de verdachte, die in Iran woont en Zarza kent uit hun jeugd, had het eerste contact gelegd voor de ontmoeting tussen zijn zoon en Zarza. De laatste pikte op de bewuste dag zijn belager op bij het station in Leeuwarden.

Het slachtoffer en zijn familie hebben altijd gezegd dat er sprake is van een aanslag in opdracht van het Iraanse regime. Zarza is een bekende activist met een verleden als peshmerga-commandant en leider van de Nederlandse afdeling van de KDPI. Die Democratische Partij van Iraans Koerdistan is verboden in Iran.

Volgens het OM kan niet worden vastgesteld dat er sprake is van bemoeienis van Iran bij het incident. Er werden volgens Fahner bijvoorbeeld geen aanwijzingen gevonden voor betalingen in verband met het plegen van een aanslag. Andere aanwijzingen voor aansturing zijn er volgens haar ook niet.

Wel is helder dat er sprake is van een ,,vooropgezet plan’’, zegt Fahner. Hij nam contact op met Zarza, ,,maakte een afspraak, regelde een treinkaartje en nam een mes mee’’. De man woonde sinds 26 maart in Rotterdam en reisde per trein naar Leeuwarden.

De verdachte werd uitgebreid onderzocht, onder meer in psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Ondanks aanwijzingen dat er sprake is van opmerkelijk gedrag, kon een stoornis of een aandoening niet worden vastgesteld, zegt het OM.

,,Gelet hierop kan geen uitsluitsel worden gegeven over het herhalingsgevaar en wordt geen advies gegeven over een eventuele behandeling.’’ Ze vindt dat een ,,langdurige onvoorwaardelijke celstraf passend en geboden’’ is.

Hij had een duidelijk plan ,,dat op een gruwelijke wijze is uitgevoerd door middel van een slachtpartij waarbij 22 keer is ingehakt op zijn slachtoffer’’. ,,Een slachtoffer dat verdachte niet kende. Een slachtoffer dat op verzoek van een oude schoolvriend zich ontfermde over zijn eenzame zoon.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank