OM eist vrijspraak en celstraffen in Groene Ster-zaak

FOTO ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tot 334 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk geëist in de Groene Ster-zaak tegen drie van de zes verdachten.
Lees meer over
Leeuwarden

Het drietal wordt verdacht van ontvoering en poging doodslag van een destijds 18-jarige Groninger. Ze zouden hem hebben opgehaald en vervolgens hebben mishandeld in de Groene Ster bij Leeuwarden. De zaak is al sinds maandag bezig. Tegen drie andere verdachten volgen vrijdag strafeisen.

De verdachten haalden het slachtoffer volgens het OM op 13 september 2019 op in Groningen. Hij zou zich gedwongen hebben gevoeld om mee te gaan, zo verklaarde hij. In de auto greep een van de verdachten naar een tasje waardoor de Groninger het gevoel had dat daarin een vuurwapen zat. Een vuurwapen is later in de auto ook gevonden.

Volgens officier van justitie Eelco Jepkema zijn er twee scenario’s naar voren gekomen. De ene is dat het slachtoffer van een van de verdachten een aanbetaling van 1000 euro had gekregen voor 500 gram hasj, maar de drugs vervolgens nooit leverde.

Overgoten met terpentine

Het andere scenario is dat een bekende van het slachtoffer er met een hennepoogst vandoor was gegaan en onvindbaar was. Via het slachtoffer zouden ze de verblijfplaats van de ondergedoken man proberen te achterhalen. Dat scenario vindt Jepkema het meest aannemelijk.

In de Groene Ster werden volgens justitie de armen en de benen van het slachtoffer vastgebonden met tiewraps. Zijn mond werd afgeplakt met ducttape. Daarna werd hij tegen zijn hoofd geschopt en geslagen en overgoten met terpentine. Vastgebonden en al werd hij vervolgens in een 7 meter brede en 1,5 tot 1,75 meter diepe sloot gegooid en achtergelaten. Daar kwam hij uiteindelijk zelf uit.

,,Onder zulke omstandigheden’’, zei Jepkema, ,,kan niet anders dan geoordeeld worden dat daarmee door de daders de aanmerkelijke kans op het overlijden van het slachtoffer door verdrinking op de koop wordt toegenomen.’’

Vrijspraak

Een 27-jarige Leeuwarder moet wat het OM betreft helemaal worden vrijgesproken. Niet bewezen kan worden dat hij met de ontvoering iets te maken heeft gehad: pas in de Groene Ster kwam hij langs om een pinpas op te halen.

Hoewel officier Jepkema ‘het zeer opvallend’ vindt dat de man na het incident zijn telefoonnummer veranderde en zijn auto wilde wegdoen, is er volgens hem ook geen bewijs voor betrokkenheid bij de mishandeling.

Ook een 20-jarige Leeuwarder moet van het OM worden vrijgesproken van de ontvoering. Die voegde zich pas bij het gezelschap bij een huis in Leeuwarden, waar de auto met het slachtoffer kort voor het bezoek aan de Groene Ster stopte. Het slachtoffer en hij begroetten elkaar volgens de officier met een groet en een ‘boks’.

Bij de mishandeling was hij volgens het OM wel aanwezig. Bewijs daarvoor is onder meer dat zijn inbeslaggenomen kleding naar terpentine rook. Bij het overgieten met terpentine moet hij dus direct betrokken zijn geweest, aldus het OM. Of hij betrokken was bij het in het water gooien van het slachtoffer, staat volgens de officier niet vast.

De cel in

Daarom vindt hij dat de 20-jarige schuldig is aan openlijke geweldpleging in plaats van de zwaarder te bestraffen poging doodslag. Tegen hem eiste de officier 136 dagen jeugddetentie. Het OM gaat mee in het advies van de reclassering om adolescentenstrafrecht toe te passen. De straf is gelijk aan zijn voorarrest. Daarnaast moet hij 44 dagen voorwaardelijk en een leerstraf van 40 uur krijgen.

De derde verdachte, een 30-jarige Leeuwarder, moet wat het OM betreft 334 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk krijgen. De man heeft volgens justitie de auto vanuit Groningen naar Leeuwarden gereden en zich onder meer daarom schuldig gemaakt aan de vrijheidsberoving. Voor mishandeling daarentegen ziet het OM dan weer onvoldoende bewijs.

De verdachten zouden duizenden euro’s schadevergoeding moeten betalen. De rechtbank doet op 18 december uitspraak.

Nieuws

menu